Boekenarchief E-F

Jacqueline Epskamp

altDe kring
Jacqueline Epskamp


In Maastricht is de veertienjarige Tes gelukkig. Ze woont er met haar moeder, heeft vriendinnen en denkt aan een turncarriëre. Alles verandert als haar moeder – notabene op haar eigen surpriseparty! – om het leven komt.
Er zit voor Tes niets anders op dan bij haar vader te gaan wonen, in een streng gelovig dorp aan de rand van het Veluwemeer. Gelukkig mag Tony, de hond, mee.


Haar vader is directeur van een visfabriek, én gelovig. Tes begrijpt dat het geloof ook grotendeels de oorzaak van de breuk tussen haar ouders was, maar gelukkig is haar vader al blij als ze bereid is op zondag mee te gaan naar de kerk en dringt hij haar verder niets op.
Veel tijd heeft hij trouwens niet voor haar; het is niet vreemd dat ze haar uiterste best doet op school om daar aansluiting te vinden. Haar buurjongen Maarten is evenwel de enige die haar meteen accepteert. De andere klasgenoten mijden haar of erger: sarren haar.
Dan ontdekt Tes dat er een of ander geheim genootschap is, waar veel van haar klasgenoten bij betrokken zijn. De leider is Geert-Jan.
Het heeft allemaal te maken met de ijskelder in het bos, die ze op een van haar zwerftochten met Tony ontdekt heeft.
Maarten waarschuwt haar, maar Tes hoort dat bij dat genootschap –Ichtus - contact met de doden mogelijk is. En ze wil nog heel graag een keer met haar moeder praten.


Het boek is in de tegenwoordige tijd gesteld. Of het daar mede aan ligt weet ik niet, maar het leest een beetje moeizaam. Aan de ene kant is het duidelijk bedoeld voor jongeren, aan de andere kant wordt er heel makkelijk van uit gegaan dat die alles wel weten.
De enige persoon die je leert kennen is Tes, bij de andere personages blijft de schrijfster op de vlakte.
En omdat ze dat ook doet ten aanzien van de onderwerpen, het geloof en occultisme, vind ik dit geen sterk verhaal.


ISBN 9789041413666 | paperback | 247 pagina's| Anthos | oktober 2011
(Het boek wordt door sommige mensen en bibliotheken als Young Adult boek gekenmerkt)

© Marjo, 1 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe kring
Jacqueline Epskamp

Wat een geweldige surpriseparty voor de veertigste verjaardag van de moeder van Tes had moeten worden eindigt in een drama. Een bij, aangetrokken door de geuren van al het uitgestalde lekkers, vliegt de mond van de jarige binnen. En steekt. De jarige overlijdt.

Omdat Tes nog maar veertien jaar oud is moet ze bij haar vader gaan wonen. Ze verlaat haar geliefde Maastricht om af te reizen naar een gelovig vissersdorp ergens in de buurt van Kampen. Ze heeft haar vader al jaren niet gezien. Hij is voor haar een volkomen vreemde. Ze wil haar moeder terug.

De inwoners van het vissersdorp vormen een hechte kliek. Tes probeert aansluiting te vinden maar ze wordt vanaf het eerste moment gepest en getreiterd. Het feit dat haar vader directeur is van de visfabriek waar het halve dorp werkt helpt ook niet mee. Het leven is eenzaam. Ze maakt lange wandelingen met hond Tony. Eerst woonde de trouwe viervoeter op de boerderij van haar tante. Nu is Tony de hond van Tes. Het enige maatje dat ze heeft.

Tijdens een van de vele wandelingen in het bos hoort Tes een soort gezang. Het lijkt uit de grond omhoog te stijgen. Ze ontdekt dat er een ondergrondse ruimte is. Er is daar iets gaande. Maar wat? Tes komt er achter dat haar buurjongen Maarten de geheimzinnige activiteiten ook opgemerkt heeft. Maarten is wel aardig. Soms praat hij tegen haar maar alleen als niemand het ziet. Samen proberen ze, turend door een kier in de grond, een glimp op te vangen van hetgeen dat zich ondergronds afspeelt. Het lijkt een ritueel. Ze herkent kinderen uit haar klas. Een jongen, Geert-Jan, uit een hogere klas is duidelijk de leider. Maarten weet er al meer over. Hij zegt dat de groep zichzelf De Kring noemt. Leden heten Afgezanten.

Wat ze dan ziet zal een obsessie voor Tes worden. Het lijkt alsof een klasgenootje contact heeft met haar overleden oma. Kan De Kring in contact komen met doden? Vanaf dat moment is Tes tot alles bereid om deel uit te maken van De Kring. Ze zal zonder nadenken al  haar grenzen overschrijden. Ze wil dolgraag met haar moeder in contact komen. Eén keer maar. Dan komt alles goed.

Een boek over opgroeien en je staande houden in de maatschappij. Over erbij willen horen, geaccepteerd worden. Over rouw. En de invloed die een sekte kan hebben op iemand die een moeilijke periode door maakt. Maar bovenal is dit een heel spannend boek dat ik niet meer weg kon leggen. De auteur weet de spanning heel mooi op te bouwen. En wanneer de spanning eenmaal is gecreëerd zorgt ze ervoor dat het niet vervliegt en tot het einde toe blijft.

Jacqueline Epskamp is oorspronkelijk scenarioschrijfster maar kan ook uitstekend boeken schrijven. De kring is geschreven voor volwassenen maar het is ook een niet te versmaden boek voor de zogeheten young-adults.

ISBN 9789041413666  | Paperback | 288 pagina's| Anthos | oktober 2011

© Annemarie, 25 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
debuutStellenbosch


Er blijkt eind vorig jaar hiervan een televisieserie te zijn geweest (ik kijk zelden tv) waarvoor Jacqueline Epskamp het scenario geschreven heeft. Nadien heeft ze deze mooie roman geschreven, zoals ze aanvankelijk ook van plan was.


Het vertelt het verhaal van drie generaties Keppel. De familie, bestaande uit de ouders en zoon Henk en dochter Bettie emigreren eind jaren '50 naar Zuid-Afrika om daar op het landgoed Stellenbosch een wijnboerderij (genaamd Arkadia) te starten. Aanvankelijk floreerde de boerderij goed, zoon Henk droomt van het maken van de ultieme wijn. Hij heeft een talent voor wijn, kan door het proeven van wijn onmiddellijk de herkomst tot in details herkennen. Dit heeft hij geleerd van Bernard, de buurman die Henk als 'zoon' heeft geadopteerd na de verdwijning van zijn eigen zoon.
Als de opstanden en onlusten uitbreken in verband met de apartheid keren de ouders met Henk naar Nederland. Bettie, een fervent ANC aanhanger en helemaal op haar plek in Zuid-Afrika blijft om de boerderij te beheren.
Bettie is idealistisch, Na de vrijlating van Nelson Mandela (1994) wil zij dat de Afrikaners in alle opzichten geholpen worden én dat zij hun land terugkrijgen. Maar door de veranderde politieke situatie en de houding van Bettie floreert de boerderij niet meer en Henk besluit naar Arkadia terug te keren om daar de boel, als nieuwe eigenaar, weer op poten te zetten en zijn uiteindelijke droom, excellente wijn maken, te verwezenlijken, zegt hij...
Wat weinigen weten is dat Henk repeterende nachtmerries heeft, en die hebben te maken met iets dat vroeger, op Stellenbosch, gebeurd is. Hij wil uitzoeken waarom hij die dromen heeft, wat er toentertijd heeft plaatsgevonden...
Ook de ontmoeting via zijn dochter Marie in Nederland met Shelley, een van de toenmalige arbeiderskinderen op Stellenbosch, maakt iets in hem wakker. Hij voelt zich enorm, vooral seksueel, tot haar aangetrokken. Maar Shelley weet meer...


Jacqueline Epskamp heeft een boeiende, af en toe spannende, familieroman geschreven. Moeder Anneke lijkt aanvankelijk geen grote rol te spelen in het geheel maar door middel van haar 'brieven' die door het hele boek verspreid staan worden steeds meer dingen duidelijk.
Het contrast tussen de idealistische, warme, vriendelijke Bettie en haar bijna arrogante, zakelijke broer Henk is haast voelbaar weergegeven.
Verder weet Epskamp Arkadia zeer beeldend weer te geven, je zou het landgoed en de boerderij bij wijze van spreken kunnen uittekenen.
Ook de bewoners en met name de met het landgoed vergroeide Afrikaanse bedrijfsleider David gaan leven voor je, alsof je ze werkelijk gekend hebt. Maar... wat is er nu gebeurd op Stellenbosch? Dat zal ik niet verraden maar Epskamp weet heel knap de spanning op te voeren!
Erg mooi en boeiend boek.


Paperback | 364 Pagina's | Anthos ISBN10: 9041412514 | ISBN13: 9789041412515

© Dettie, juni 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER