Boekenarchief E-F

Laura Esquivel

De liefde van Don Júbilo


Het verhaal wordt liefdevol vertelt door de Lluvia, de dochter van Don Júbilo. Zij wil achterhalen waarom het huwelijk van haar ouders zo heeft kunnen lopen.


Don Júbilo is een lieve, vriendelijke, zachtaardige man. Hij had zo'n positieve uitstraling dat hij vanaf zijn geboorte iedereen vrolijk maakte. Hij bezat de gave om mensen heel goed aan te voelen. Toen hij als kind de taal van zijn Maya oma leerde kon hij bemiddelen tussen zijn oma en moeder en zorgde dat die twee vrede met elkaar hadden, want hij vertelde op zijn eigen manier de boodschappen die hij moest overbrengen. Later werd hij telegrafist en deed hij hetzelfde met de berichten die hij door moest sturen. Hij probeerde iedereen zo goed mogelijk te helpen.
Hij ontmoet Lucha en weet dat zij de vrouw van zijn leven is. Ondanks dat zij een rijke, verwende vrouw is trouwt zij met Júbilo die een laag inkomen heeft. Ze blijven jarenlang verliefd op elkaar en zijn zeer gelukkig. Júbilo draagt haar op handen tot op de dag dat Don Pedro in hun leven komt.


Het lijkt een simpel liefdesverhaaltje maar er speelt veel meer. Júbilo heeft een enorm sterk ontwikkeld gevoel, hij voelt de uitstraling van mensen, zelfs van dingen. Is het een oer-gevoel wat mensen niet meer hebben? Is het een erfenis van zijn Maya oma?
Zijn liefde voor Lucha en zijn kinderen is enorm. Uit alles wat hij doet spreekt die liefde. Hij voelt onmiddellijk dat zijn vrouw met iets zit wat ze hem niet vertellen wil.
Dat vreet aan hem, hij die van iedereen weet wat zij denken en voelen kan dit niet bij zijn eigen vrouw! Net als ieder mens heeft Don Júbilo ook zij slechte momenten, maar deze momenten komen altijd op een zeer ongelukkig tijdstip. Wat hij niet weet is dat er magische krachten meespelen...


Een prettig leesbaar boek. Geen zwaar of hoogdravend verhaal. Lekker voor een paar avondjes lezen als je er behoefte aan hebt je gedachten te verzetten zonder al te veel inspanning te moeten verrichten.


ISBN 9789069744162 Paperback 191 pagina's | Uitgeverij Arena | augustus 2001
Vertaald door Ilona van der Werff-Nieuweboer, F. Wijk-Gertenaar

© Dettie, september 2004

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!