Boekenarchief E-F

Valerie Eyckmans

altVerloren maandag
Valerie Eyckmans


Als we Eva willen indelen in een bepaalde generatie, dan hoort ze wel bij Generatie Y: vertroeteld, zelfverzekerd en opgegroeid met grote technologische vooruitgang.
Maar Eva is kwaad, kwaad op de wereld, kwaad op zichzelf. Er zijn een paar dingen mis gegaan in haar leven, en als boze Generatie Y-vertegenwoordiger zet ze de boel op stelten. Ze is goed opgeleid, en kan zo beginnen op het advocatenkantoor van haar stiefvader, Paul.
Dat weigert ze absoluut: een van de dingen die mis is gegaan heeft namelijk met Paul te maken. Bij de andere foute gebeurtenis is haar moeder betrokken, en ook met haar vriendje is het niet goed gegaan.
Nu schopt ze overal tegen aan, gebruikt - meestal met haar vriendin Elise – veel drank en drugs. Vooral op sociaal gebied, in de omgang met mannen, is ze niet goed bezig. En op het kantoor, waar ze te werk gesteld is door het uitzendbureau misdraagt ze zich zodanig dat ze er weggestuurd wordt.
Dat was dan ook de bedoeling.


Ze is erg intelligent en slim, en haar pesterijen en manipulatieve streken zijn soms geniaal.
‘Plezier moet je zelf maken’  zegt ze, maar het lijkt er niet erg op dat ze er echt plezier aan beleeft.  Haar wordt gevraagd een pakket te versturen, dat vergeet ze expres. Iemand verzoekt haar een glutenvrije pizza te bestellen voor het personeelsetentje, daar weet ze dan wel andere ingrediënten voor. Chantage, bedriegerij, niets is haar vreemd.
Ze moet af en toe een interimbaantje aanpakken- ze moet kunnen leven-- maar het is niet wat ze wil.
Wat ze dan wèl wil van het leven? Weet ze dat zelf wel eigenlijk?


Valerie Eyckmans zet een hoofdpersoon neer die je als lezer niet aardig kunt vinden. Zelfs al begrijp je steeds beter waarom ze doet wat ze doet, het blijft een onaangepaste meid die een schop onder haar achterste zou moeten krijgen.
Maar terwijl je doorleest om er achter te komen of ze die krijgt, lees je wel een roman, die zijn grappige momenten heeft. Het kantoorleven lijkt me ook niet zo gek getypeerd, ik kan me zo voorstellen dat het daar er zo aan toe gaat.
Er staat een heel storende fout in de tekst, als zijn vriendin de man die Ben heet ineens Jan noemt, terwijl die Jan toch echt een ander is; buiten dat is het een vermakelijk debuut.


ISBN 9789057595738  | paperback |191 pagina's| Uitgeverij Podium |maart 2013

© Marjo, 22 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER