Boekenarchief E-F

Stephen Fry

 

Geschiedenis maken


Fry is acteur (Ontdekking van de hemel), regisseur, schijnt de verteller te zijn van de audioversie van Harry Potter en hij schrijft.
Deze keer een lijvig boek over hoe de wereld eruit zou hebben kunnen zien als Hitler nooit geboren was. Het is fascinerend, humoristisch, speels en spannend, ik heb genoten.


Michael Young is een geschiedenisstudent in Cambridge, Engeland. Hij heeft een proefschrift geschreven over de jeugd van Hitler. Michael is een enigszins schlemielig personage, hij is onhandig, zowel letterlijk als figuurlijk. Het laatste veroorzaakt het einde van zijn relatie met celbiologe Jane, het eerste zorgt voor de kennismaking met professor Zuckermann.
Jane was bezig met het uitvinden van de anticonceptiepil voor de man, en Michael stopt er een in zijn zak.. De professor is zeer geïnteresseerd in het proefschrift, en hij nodigt Michael uit op zijn kamer. De man heeft een machine uitgevonden te hebben waarmee hij de geschiedenis kan visualiseren. Hij wil met behulp van deze machine ervoor zorgen dat Hitler nooit geboren zal worden. De machine en de pil tesamen gaan ingezet worden voor een experiment..
Dat het niet allemaal gaat zoals de twee bedoeld hadden, mag duidelijk zijn. Fry heeft voor bovenstaande geen 500 pagina's nodig.


Het boek bestaat uit twee delen, deel 1 gaat over de tijd voor het experiment, deel 2 over de tijd erna. En nog een epiloog. De hoofdstukken in het eerste deel hebben als titel allemaal iets met 'maken': 'koffie maken', 'geschiedenis maken', praatje maken, enz.
Deel twee heeft steeds 'geschiedenis in de titel 'militaire geschiedenis', filmgeschiedenis' enz..
Het is een erg variabel boek. Het verhaal van Michael, voor en na, het proefschrift, ook in twee variaties, en enkele delen zijn geschreven als een scenario.
Het thema is dus: wat zou er gebeurd zijn als Hitler nooit geboren was? Ik vind het een zeer geloofwaardig, verrassend verhaal. Er zitten science-fictionachtige elementen in, maar ook maatschappij-kritische. Er zitten verhalen over oorlog in, en homoseksualiteit komt aan de orde..Kortom, voor elk wat wils.


Paperback | 486 Pagina's | De Bezige Bij | 2005 ISBN: 9060055578
Oorspronkelijke titel: Making History Vertaler: Joost Mulder

© Marjo

Lees de reacties, klik hier!