Boekenarchief E-F

F. Fernandez Barrios

Gezegend door de donder


"In de nacht dat Flor Fernandez Barrios geboren werd Cuba geteisterd door een wervelstorm. Een zware donderslag zorgde ervoor dat de elektriciteit uitviel, maar Flor en haar moeder overleefden de moeizame bevalling."


De schrijfster beschrijft haar jeugd, die gekenmerkt werd door de Cubaanse revolutie. Ze was lid van een welgestelde familie, en zulke families werden hard aangepakt door Castro. Bezittingen werden afgenomen, en ze werden beschouwd als verraders. Als tienjarig meisje wordt Teresa (zoals ze in het boek genoemd wordt) met vele andere schoolkinderen van tien en ouder tewerkgesteld op het platteland. Ze wonen in primitieve kampen en werken dagenlang op de tabak- en suikerrietplantages. Ook haar vader komt in zo'n kamp terecht, en dan heeft hij het nog goed: veel zogenaamde verraders zitten zonder proces jarenlang in gevangenissen in barre omstandigheden.
De moeder staat intussen met vele andere vrouwen dagenlang in de rij voor winkels, om vaak nog met lege handen terug te keren naar huis.
Als Teresa 14 is, krijgen ze eindelijk de felbegeerde toestemming om naar Amerika te emigreren. Hun leven verandert drastisch, ze krijgen het beter, maar ze hebben niets mee mogen nemen, en mogen nauwelijks contact hebben met de achtergebleven familie.


Het is een schokkend verhaal. Zulke jonge kinderen die als een soort slaafjes te werk worden gesteld, en op school gehersenspoeld worden, zoveel mensen zonder vorm van proces gevangen of zelfs gedood. Maar vooral: de aanhangers van de revolutie: waarom gedroegen die mensen zich zo: geloven ze werkelijk in wat ze doen, of zijn het machtwellustelingen?
Er wordt verteld dat er nog wel voldoende eten is, maar dat is voor de toeristen, voor de bezoekers van het eiland. Natuurlijk ook voor de machthebbers, die zullen ook wel niets tekort gekomen zijn. Maar hoe kan het dat hier niets aan gedaan werd? Wist het buitenland het niet?


Behalve over de revolutie en zijn gevolgen vertelt deze Cubaanse schrijfster ook over de Cubaanse manier van leven. Veel magie en bijgeloof, veel spiritualiteit, natuurlijk ook verboden door de revolutionairen, maar niet te onderdrukken. Het blijkt voor Teresa een manier om zich staande te houden, als ze langzaam dreigt te amerikaniseren, maar zich daar eigenlijk niet prettig bij voelt. Ze is en blijft Cubaanse.


ISBN 9055017418 Ingenaaid, 271 pagina's Verschenen: mei 2000 Bzztoh

© Marjo

Reageren? Klik hier!

 

http://www.florfernandez.com