Boekenarchief E-F

Therese Fowler

http://theresefowler.com

 

Souvenir


Iedereen is stomverbaasd als Meg op een dag haar trouwe jeugdvriend Carson dumpt en met Brian trouwt. Carson begrijpt er ook niets van, maar hij ziet wel dat Brian geld heeft en dus veel meer te bieden heeft. Hij verbreekt ieder contact en alleen omdat hij een openbaar figuur wordt, rockster, kan Meg hem vanuit de verte blijven volgen. Ze koopt zijn cd's en geniet van zijn muziek. Want de keuze voor Brian had inderdaad met geld te maken. Het ging niet goed met de stoeterij van haar ouders en de bank die hen de hypotheek versterkte had al aangekondigd dat ze het op zouden zeggen. Meg heeft op dezelfde bank een vakantiebaantje, en Brian, zoon van de baas, benaderde haar met zijn voorstel: trouw met mij en ik zal wat regelen voor je ouders.
Meg kiest met haar verstand, maar op de ochtend van haar huwelijk sluipt ze thuis weg, en duikt bij Carson in bed. Als amper negen maanden later Savannah wordt geboren, weet ze niet wie de vader is. Maar ze zwijgt, volgt een studie tot verloskundige, voedt haar dochter op, en is een prima vrouw voor Brian. Ze kunnen goed met elkaar overweg, maar Meg is Carson en de liefde die ze toen kende altijd blijven missen. Alles gaat zijn gangetje, totdat Savannah ouder wordt. Dezelfde afstandelijkheid als er tussen haar ouders heerst, is er ook tussen dochter en ouders. Meg heeft dus geen idee wat Savannah uitspookt. Hoe ze via internet een vriendje krijgt en een stiekeme relatie begint.
En er blijkt nog een bom onder haar rustige leventje te liggen: Meg is ziek, zwaar ziek. Er breekt een tijd aan waarin moeilijke keuzes moeten worden gemaakt, en beslissingen genomen.
Het thema van het boek is de vraag of je een tweede kans krijgt in het leven. Krijgt Meg de kans om de foutieve keuze van vroeger goed te maken?
Ook ten aanzien van haar dochter wil ze misschien wel een tweede kans. En voor haarzelf!
Maar misschien nemen gedane zaken geen keer, en misschien moet ze dat ook helemaal niet willen.
Een roman dat je in een ruk wil lezen, zelfs al lijkt het in het begin een chicklit te worden, zelfs al blijft het allemaal zo materialistisch. Ik bedoel, iedereen in dit boek heeft geld zat, en ze krijgen alles wat ze willen. Maar... liefde is dus niet te koop.
Cliché, ja, maar Fowler kan zo lekker vertellen. Je ervaart Meg als een oprechte vrouw, die het moeilijk heeft. Geen egoïstisch typetje dat tot inzicht moet komen zoals je dat in een chicklit vaak aantreft. Voor als je even niet al te moeilijk wil doen, is dit een prima roman.


ISBN 978 90 325 1113 5, Paperback 366 pagina's, De Kern, Baarn 2008 vertaald door Ans van der Graaff

© Marjo, mei 2008

Reageren? Klik hier!