Boekenarchief E-F

Peter Fröberg Idling

De fatale driehoek
Intriges en liefdesperikelen rond Pol Pot
Peter Fröberg Idling


Flaptekst: "In augustus 1955 is Cambodja nog maar een paar jaar onafhankelijk van Frankrijk en worden voor het eerst zelfstandige parlementsverkiezingen gehouden. Sar (die later bekend wordt als Pol Pot) is een 30-jarige leraar met communistische overtuigingen en verloofd met de beeldschone Somaly, een rijke prinses én Miss Cambodja. Sar houdt veel van de wispelturige Somaly maar deze liefde strookt niet met zijn politieke leefregels en maakt dat hij als consequente, hardwerkende communist moet schipperen tussen zijn overtuigingen. En dan begint Somaly een affaire met Sary, vicepremier van Cambodja, meedogenloos machtspoliticus en politiek tegenstander van Sar."


De roman beschrijft in drie aparte verhalen en in chronologische volgorde de levens van Sar, Sary en hun beider minnares Somaly. Het mooie is dat door die drie aparte verhalen, je als lezer de hoofdpersonen vanuit hun eigen perspectief leert kennen. De levens lijken als het ware niet met elkaar verweven, maar dat zijn ze in werkelijkheid natuurlijk door en door, zowel persoonlijk als politiek. Je kijkt als lezer in het ene verhaal vanuit het standpunt van de hoofdpersoon naar de andere twee en in het volgende verhaal kijk je als het ware terug. Ik vind dat Fröberg Idling hiermee een heel mooie stijl heeft gekozen, waardoor je als lezer het gevoel ervaart van alle drie de personen in relatie tot andere mensen en de omgeving waarin zij opereren.


Naast het gevoel als lezer heel persoonlijk betrokken te zijn bij de leefwereld van de hoofdpersonen schetst de schrijver de historische context van het Cambodja in het jaar 1955. Dit gebeurt eveneens vanuit het perspectief van de hoofdpersonen, waardoor je als het ware drie los van elkaar staande ervaringen uit die periode meebeleeft. Hiermee wordt bijna de suggestie gewekt dat je drie keer een deel uit hun autobiografie leest in plaats van een roman.
Toch is het boek wel degelijk een roman en een heel mooi geschreven roman. De beschrijvingen van persoonlijke gevoelens en van de individuele belevingen van de politieke sfeer van die tijd zijn prachtig. De enige manier waarop ik dit kan laten zien is met een citaat. Dit is uit het hoofdstuk van Sar:


“Want de slotsom van die gedachte is dat je nooit meer naar je ongedisciplineerde hart zult luisteren, dat je in dat geval alleen nog maar de strijd hebt en dat je je daar dan aan zult verbinden. En je weet dat je weet wat dat zou betekenen. Een permanent dubbelleven, waar alles wat van essentieel belang is zich buiten en achter het gewone leven om afspeelt. Misschien zal het nodig zijn om ondergronds te gaan. Misschien zal het nodig zijn dat je de stad verlaat en dat je de gewapende strijd in de meest ontoegankelijke en ziekmakende junglegebieden hervat. Je bent weliswaar volledig op dat soort opofferingen voorbereid, maar dat jullie de laatste tijd in aantal zijn teruggelopen, dat de steun aan en toestroming naar de Organisatie zijn opgedroogd, maakt dat een dergelijk besluit genomen zou moeten worden als een gevolg van eerder ingenomen standpunten, en niet als een vanzelfsprekende en grootse stap op de lange weg die nog rest tot de uiteindelijke overwinning.”


Hoe mooi beschrijft Fröberg Idling hier de strijd die zich bijna zeker in het hoofd van Pol Pot afgespeeld moet hebben in de aanloop naar zijn toekomstige macht. Met dit soort fantastische beschrijvingen staat het boek vol, dus ik raad iedereen aan dit prachtige boek te lezen.


Peter Fröberg Idling (Zweden, 1972) heeft jarenlang in Cambodja gewoond en gewerkt. In De glimlach van Pol Pot reconstrueerde hij het optreden van de VS in Zuidoost-Azië, de opkomst van de Rode Khmer en de genocide. In Zweden zijn er meer dan 30.000 exemplaren van verkocht. Historisch Nieuwsblad, De Standaard en de Volkskrant noemden het een meesterwerk.


ISBN 9789046814376| Paperback  | 302 pagina's | Nieuw Amsterdam | 2013

© Ria, 8 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER