Boekenarchief E-F

Gayle Forman

http://gayleforman.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Gayle Forman in de categorie jeugd 15+.

 

hspace="15"Laat me gaan
Gayle Forman


Maribeth maakt zich nauwelijks zorgen om de stekende pijn in haar borst. Waarschijnlijk is de vette maaltijd die ze haastig naar binnen heeft gewerkt verkeerd gevallen. Ze heeft geen enkele reden om te vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand is. Ze is immers pas vierenveertig. Bovendien heeft ze helemaal geen tijd om ziek te worden. Hoe moet ze dat combineren maar haar drukke baan bij een tijdschrift, het huishouden en de zorg voor haar vierjarige tweeling? Het leven in New York is veeleisend.


Gelukkig staat er die dag een bezoekje aan de gynaecoloog gepland. Wanneer de arts haar extreem lage bloeddruk opmerkt en vraagt of het wel goed met haar gaat, valt Maribeth door de mand. Nee, eigenlijk gaat het niet goed. Maribeth wordt naar de Spoedeisende Hulp gestuurd waar blijkt dat ze een hartaanval heeft gehad. Ze zal nog diezelfde avond gedotterd worden.


De ingreep gaat helemaal mis. Nadat een slagader lek is geprikt, wordt een spoedoperatie ingelast. Wanneer Maribeth weer bij kennis komt, blijkt ze een dubbele bypass te hebben ondergaan. Daar ligt ze dan. Vierenveertig jaar oud en totaal ontredderd. Hoe moet het nu verder? Tot haar schrik wordt ze al na een week uit het ziekenhuis ontslagen. Maribeth maakt zich zorgen. Ze is er nog niet aan toe weer aan het drukke gezinsleven deel te nemen, laat staan weer aan het werk te gaan. Kan ze op de hulp van haar echtgenoot Jason rekenen?


Jason laat het afweten. Voor haar gevoel laat iedereen het afweten. Tot overmaat van ramp heeft Jason de hulp van haar adoptiemoeder ingeschakeld. De aanwezigheid van haar moeder voelt enkel als een extra last. Ze laat Maribeth zelfs in de stromende regen naar de apotheek gaan omdat ze zelf niet nat wil worden. De afwas in de keuken stapelt zich op en rekeningen blijven onbetaald. Maribeth voelt zich in de steek gelaten. Ze is uitgeput, in de war en ook boos. Hoe kan ze herstellen als iedereen een beroep op haar blijft doen?  Beseft dan niemand dat ze dood had kunnen zijn? Beseft dan niemand dat ze bang is dat haar hart het opnieuw zal laten afweten?


Uiteindelijk is Maribeth de wanhoop nabij. Het voelt alsof haar leven volledig is vastgelopen. Ze kan niet langer aan alle eisen van haar omgeving voldoen. Is het dan werkelijk zo egoïstisch van haar dat ze graag beter wil worden? Maribeth neemt een drastisch besluit. Ze stopt een aantal noodzakelijke dingen in een weekendtas, schrijft een briefje voor haar gezin, gaat langs de bank en stapt in de trein. Als ze ooit weer normaal wil kunnen functioneren, moet ze eerst herstellen.


Maribeth heeft nog wat geld van een erfenis achter de hand. Ze huurt een bescheiden appartementje in Pitssburgh, de stad waar ze is geboren, waar ze zonder smartphone en computer de dag probeert door te komen. Het gaat verrassend goed. Ze verslindt boeken, maakt wandelingen en gaat op visite bij haar piepjonge bovenburen. Ook vindt ze een nieuwe cardioloog met wie ze zelfs bevriend raakt. Daarnaast gaat Maribeth voor het eerst op zoek naar haar biologische moeder. Het is tijd om orde op zaken te stellen. Zoals het ging, kan het niet langer gaan.


Laat me gaan gaat over het hectische leven van alledag dat veel vrouwen met stress vervult. Hoe stop je de zorg voor het gezin, het huishouden en een baan in een dag van vierentwintig uur? Hoe combineer je dat vervolgens met een relatie, sport, een vriendenkring en sociale verplichtingen? Ziek worden is gewoonweg geen optie. Vrouwen met griep gaan gewoon door. Wanneer dat echt niet meer mogelijk is, stort het leven als een kaartenhuis ineen.


Maribeth gaat terug naar de basis. Ze gaat weg om zichzelf opnieuw uit te vinden. Wie is ze en wat is nou eigenlijk het belangrijkste voor haar? Maribeth ontdekt dat ze niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet genezen. Oud zeer laat zich niet eeuwig naar de achtergrond drukken.


Hoewel Laat me gaan veel kenmerken van een feelgoodroman bevat, zit er onder de luchtige schrijfstijl een mooie diepgang verscholen. Het verhaal is aangrijpend, openhartig en heel herkenbaar. Vrijwel iedereen voelt hoe de maatschappij aan hem of haar trekt. Gelukkig zitten er ook veel grappige momenten in het boek, waardoor het verhaal geen moment te zwaar wordt.


Auteur Gayle Forman heeft al een aantal succesvolle young adultromans op haar naam staan, waarin ze pittige onderwerpen op integere wijze verwoordt. Met Laat me gaan richt ze zich voor het eerst op een volwassen publiek. Ook nu bewijst ze over een uitstekend inlevingsvermogen te beschikken. Laat me gaan zal een groot lezerspubliek weten te boeien.


ISBN 9789044349894 | paperback | 320 pagina's | The House of Books | oktober 2016
Vertaald door Annet Mons

© Annemarie, 12 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER