Boekenarchief E-F

Kerstin Ekman

De hond
Kerstin Ekman


Een onsentimenteel verhaal.


Een jonge hond wordt tijdens een sneeuwstorm in de winter gescheiden van zijn warme nest en van zijn moeder. Hij probeerde haar te volgen, zonder succes, wanneer zij achter de baas aan rent, vermoedend dat hij gaat jagen. Maar in tegenstelling tot wat zijn baasjes denken, vriest hij niet dood, en overleeft hij de winter. Hij trekt het omliggende land door, ondertussen harde lessen uit zijn nieuwe bestaan lerend.


Dit boekje verhaalt de ervaringen van een jonge hond, neergeschreven uit zijn eigen perspectief. We vernemen alles over zijn gevecht om te overleven en zijn ontmoetingen met mens en dier doorheen zijn ogen, neus en oren. En toch is dit geen autobiografie, want het is een alwetende verteller, die al deze ervaringen vertelt. Aldus komen de herinneringen van de hond tot leven.


In tegenstelling tot wat men misschien zou denken (Kerstin Ekman is Zweedse), speelt het drama zich af in een Noorse bergstreek. Zelf heb ik dit niet als belangrijk ervaren. In deze strijd om te overleven komen de (oude en nieuwe) ervaringen van de hond op de eerste plaats, als ook de manier waarop hij daarmee (leert) omgaat (omgaan). En dit inclusief het verschijnsel "mens".
Wij zullen er als mens misschien nooit in slagen echt door te dringen in het bewustzijn van andere soorten (of dit nu dieren, planten of ... zijn). Maar de schrijfster is er in dit verhaal alvast in geslaagd een aanvaardbare interpretatie van neer te schrijven. Ook is zij goed op de hoogte van de lokale geografische gesteldheid.


Ik heb dit boekje eerder toevallig ontdekt in de bibliotheek, toen ik op zoek was naar het Leestafel samenleesboek voor oktober-november 2010 (Wolfshuid, van dezelfde auteur). Alhoewel het geen gulden regel is, dat alle boeken van eenzelfde auteur goed of slecht zijn, koester ik toch in dit geval goede hoop voor "Wolfshuid". En ergens heb ik het gevoel, dat er een dieperliggend verband is tussen beide boeken, ook al wijzen de korte inhouden daar niet direct op.


ISBN  9789035121126 91 pagina's | Uitgeverij Prometheus | september 1999
Vertaald door Elina van der Heijden, W. Jongeneel

© Lezer 100, 5 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER