Boekenarchief E-F

Emma Fasol

http://www.emmafasol.nl

 

Aangeraakt
Emma Fasol


Ezra rijdt 'even' naar haar vriendin Amy en veroorzaakt een aanrijding, niet ernstig maar 'voor het geval dat...' worden telefoonnummers uitgewisseld. Tijs belt de volgende dag, ze heeft een lekkere stem, vindt hij.
Deze opmerking zet het leven van Ezra op zijn kop.


Aanvankelijk zucht je bij het lezen van dit begin en denk je, alweer een chicklit, vrouw van bijna veertig met leuk zoontje en dito man zoekt nieuwe uitdaging want ze mist iets.  En dan komt ze  precies op het goede moment de knappe Tijs tegen, vrouw bloeit op, valt kilo's af en krijgt een droomleven...
Gelukkig merk je al snel dat dit een ander verhaal is. Ja, Ezra is als een blok gevallen voor Tijs. Maar ze heeft wel haar man Victor waar ze van houdt en zoontje Sam. Maar toch, als Tijs haar belt smelt ze weg. Hij zegt precies wat ze graag wil horen. Dat zet haar aan het denken, als ze zoveel houdt van Victor waarom zit ze dan stiekem te sms-en met Tijs? Waarom zegt ze ja op zijn vraag om samen ergens koffie te gaan drinken? Waarom blijft ze ja zeggen tegen Tijs? Willens en wetens ja zeggen! Zij, die overspel verafschuwt, die de gevolgen van overspel zelf als kind heeft meegemaakt. Haar vader vertrok naar die andere vrouw, die pijn, dat verdriet, dat zou ze haar kind nooit aandoen, had ze zich voorgenomen... Waarom doet ze het dan allemaal wel? Wat stelt haar huwelijk dan voor? Met Tijs voelt ze zich voor het eerst een echte vrouw, die slim is, die wat voorstelt, en aantrekkelijk is.
Natuurlijk komt het uit, en natuurlijk veroorzaakt het een heleboel ellende maar toch voelt Ezra het als eindelijk eerlijk zijn. Er omheen draaien heeft geen zin meer, en Tijs? Tijs was het handvat wat haar aangereikt werd, de duw in de rug, de aanleiding tot... of is hij toch meer?

 

Wat het boek vooral doet is mensen na laten denken. Wat stelt trouw voor? Waarom mag je niet van meerdere mensen houden? Is een liefde voor een vriendin of voor ouders anders, buiten het seksuele om, dan voor je partner? Is iedereen egoïstisch in de liefde of juist helemaal niet? Geef je teveel weg van jezelf  in de liefde? Wanneer is een huwelijk goed? Al dit soort vragen komen op Ezra afgestormd.
Haar beste vriendin Amy sabelt haar zoals altijd genadeloos neer, houdt haar een spiegel voor. Amy heeft ook behoorlijke relatieproblemen maar zij gaat er heel anders, daadkrachtiger, mee om. Ezra bewondert én verafschuwt haar daar regelmatig om maar houdt desondanks veel van haar.
Het is een boek over relaties die alle kanten op kunnen gaan en in hoeverre je daar zelf de hand in hebt.

 

Het verhaal is met vaart geschreven en het is geen eindeloos navelstaren. Het is geen literair meesterwerk maar zeer zeker geen chicklit. De personages Ezra en Amy zijn mooi uitgewerkt, de mannen Victor en Tijs een stuk minder maar dat is in dit verhaal niet storend. Het gaat om de gevoelens van deze vrouwen.
Het is een mooie psychologische roman die ik zeker mensen zal aanraden (ook als je huwelijksproblemen hebt).

(Jammer van de onaantrekkelijke kaft, die vind ik een beetje dommig, een half vrouwengezicht met een pruilend mondje en een hand met roos en strookje kant. Het geeft slecht de inhoud weer en maakte dat ik het lezen van dit boek steeds maar uitstelde.)

 

ISBN 9789063055240 Paperback, 222 pagina's uitgeverij Archipel, september 2009

Dettie, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER