Boekenarchief E-F

Jasper Fforde

http://www.jasperfforde.com

 

De zaak Jane Eyre


Het is 1985, Engeland is al 130 jaar in oorlog met Rusland over de Krim, en Wales is een zelfstandige staat. Er zijn auto's, maar geen vliegtuigen. In plaats daarvan zijn er een soort Zeppelins, waarmee je door de lucht kunt reizen. Klonen is normaal.
Literatuur is erg belangrijk: er is zelfs een speciale politie-afdeling: de Literatuurpolitie, die vervalsingen opspoort, en manuscripten beschermt tegen diefstal en ontvoering.


Thursday Next is zo'n literatuurdetective.
Als er een manuscript van Charles Dickens gestolen wordt, wordt zij erbij geroepen. Ze schijnt de enige te zijn die de dader kan identificeren, hij was haar docent Engels. Een confrontatie met deze man Hades, loopt verkeerd af: ze overleeft de vechtpartij als enige, en Hades ontsnapt. Thursday gaat terug naar haar geboortedorp Swindon, waar haar ex-verloofde woont. Er zijn geschillen tussen hen waardoor ze niet tot elkaar komen hoewel ze nog van elkaar houden.
Ook wonen in Swindon Thrusday's oom Mycroft en tante Polly. Mycroft is uitvinder, hij heeft bijvoorbeeld vertalend carbonpapier gemaakt. En een Proza-poort, waarmee je in een boek kan stappen. Deze laatste uitvinding is gewild: door Hades, maar ook door de machtige Goliath, een rijke onderneming, die zijn kans schoon ziet veel geld te verdienen aan de Krimoorlog. (Hoe is te ingewikkeld om hier uit te leggen) Hades steelt het oorspronkelijke manuscript van "Jane Eyre" en ontvoert Mycroft en Polly. Thursday gaat er achter aan. Als Hades Jane Eyre ontvoert uit het boek van Bronte, blijken ineens alle kopieën van "Jane Eyre" herschreven te worden!Achtervolgd door Thursday stapt Hades in "Jane Eyre", en een spannend avontuur volgt op Thornfield. Met de hulp van Mr Rochester en Mrs Fairfax moet Hades tegengehouden worden.


Dit boek is een mix van science-fiction, romantisch verhaal en detective. Het is komisch, spannend, en boeiend. Stel je eens voor dat je in een boek kunt stappen en daar de hoofdpersoon die je altijd bewonderde kunt ontmoeten! Of, zoals Hades doet: het verhaal kunt veranderen! De implicaties van zo'n uitvinding zijn wonderbaarlijk, onvoorstelbaar en grappig.. Behalve Dickens en Bronte komt ook Shakespeare ter sprake: heeft hijzelf zijn stukken geschreven of was het een acteur? Of nog iemand anders?
Deze verhaallijn heeft een wonderlijk slot.
Het hele boek is wonderlijk eigenlijk.


Uitgever Bzztoh ISBN 9058470881 Verschijningsdatum 3/2003 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 320 blz.

© Marjo

Reageren? Klik hier!

 

Lost in a good book


Het eerste boek van Jasper Fforde "The Eyre affair" is vertaald, maar de volgende delen nog niet. Het verhaal speelt in 1985, in een soort parallelle wereld. Veel is er hetzelfde als wij dat kennen, maar veel ook niet. Er zijn mensen die de door de tijd reizen alsof het niets is, er is een buis dwars door de aarde, waardoor je in een half uur in Australië bent, er zijn dodo's en Neanderthalers...het leukste is wel dat er een mogelijkheid bestaat om letterlijk in een boek te duiken, waardoor je in de wereld van het boek leeft, en dus ook met de personages kunt praten. Of ook, zoals Thursday Next in The Eyre affair heeft gedaan: een boek wijzigen.. Thursday Next is een 'SpecOps' (special operations) agent, op een afdeling die controleert of boeken die 'gevonden' worden wel echt zijn. Als er een drama van Shakespeare opduikt, lijkt dat boek wel echt, maar hoe kan het dan zoveel jaar verborgen geweest zijn? In het avontuur met Jane Eyre heeft Thursday Jack Schitt in het boek achtergelaten. Hij wilde de "poort tot het boek" op verkeerde manier gebruiken. Omdat de organisatie "Goliath" hem terug wil, wordt haar man "gewist": Thursday is als het ware getrouwd met en zwanger van een man die al op twee-jarige leeftijd verdonken is! Het verhaal is bijzonder lastig na te vertellen, maar Fforde heeft een levendige fantasie. Het is komisch en spannend, het is heerlijk lezen.. Gelukkig zijn er al meer boeken over Thursday Next..


ISBN 0340733578 paperback (A format), 400 pagina's Met illustraties Verschenen: juli 2002 Hodder & Stoughton General Division

© Marjo

Reageren? Klik hier!