Boekenarchief E-F

Karen Engelmann

Het Stockholm Octavo
Karen Engelmann


Het is 1789. Emil Larsson is Sekretaire bij de douane in Stockholm. Emil heeft hard gewerkt om zijn baan te kunnen bemachtigen en geniet volop van zijn leven. Zijn vrije tijd brengt hij door in het goklokaal van mevrouw Mus. Dan dreigt de baas van Emil een einde aan zijn geluk te maken. Zijn Superieur, een zeer gelovig man, verafschuwt het losbandige leven dat Emil leidt. Hij roept een nieuw vereiste voor Sekretaires in het leven: het huwelijk. Wanneer Emil niet binnen korte tijd getrouwd is, zal hij zijn baan verliezen.

Mevrouw Mus is naast eigenares van het goklokaal ook waarzegster en kaartlegster. Ze krijgt een visioen over Emil en besluit een speciale kaartlegging voor hem te doen: een Octavo. Wanneer het Octavo volledig is gelegd zullen de kaarten Emil duidelijkheid verschaffen over de personen die een belangrijke rol in zijn leven zullen spelen. Er zijn acht personages verbonden aan de kaarten: de Metgezel; de Gevangene; de Leermeester; de Boodschapper; de Bedrieger; de Ekster; de Prijs en de Sleutel. Degene voor wie het Octavo wordt gelegd, is de Zoeker.

Emil is ervan overtuigd dat het Octavo hem naar zijn bruid zal leiden. Hij heeft ook al besloten wie zijn bruid zal worden en hij interpreteert de kaarten met een tunnelvisie. Mevrouw Mus probeert zijn enthousiasme nog wat te temperen maar het baat niet. Emil stort zich als een jonge hond op zijn vermeende bruid en kijkt al snel lelijk op zijn neus. Toch blijft hij vasthouden aan zijn eigen opvatting van het Octavo. Hij beseft niet dat hij deel uit maak van een groter geheel. Uiteindelijk zal hij betrokken worden bij zaken die van invloed zijn op het hele land. Weet hij op tijd de personen van zijn Octavo te achterhalen en deze wetenschap wijs te gebruiken? Als Emil faalt zullen velen met hem ten onder gaan.

Het Stockholm Octavo is een betoverend boek. De lezer wordt meegevoerd naar het Zweden van de 18e eeuw. Het is een compleet andere wereld, een wereld waar ik nog niet zoveel over wist. In dit verhaal worden bijvoorbeeld waaiers gebruikt om te communiceren en iemand schade toe te brengen. Het verhaal is gedetailleerd en met een grote precisie samengesteld. Het is een verhaal over een dodelijk complot maar ook een verhaal over liefde en vriendschap. Over loyaliteit en verraad.

En toch, ik miste iets. Ik raakte niet in vervoering en had regelmatig moeite om mijn aandacht bij het verhaal te houden. Het kabbelde af en toe traag voort. Ben ik te nuchter voor waarzeggerij en kaartleggingen? Is het verhaal te theatraal voor mij? Is het aantal personages te omvangrijk? Naarmate het verhaal vorderde, ging het gelukkig alsnog aanvoelen als een comfortabele jas en kwam er meer vaart in. Een aantal aspecten van het verhaal – zoals de etiquette en omgangsnormen - vond ik bijzonder boeiend en andere passages waren enerverend, spannend of romantisch. Niet alles aan het verhaal heeft me overtuigd maar het geheel vormt zeker een beeldschoon, compleet en intrigerend verhaal. Het zal velen bekoren.

ISBN 9789044967135 | paperback |480 pagina's| Orlando uitgevers| februari 2013
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 18 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Stockholm Octavo


Karen Engelmann is schrijfster en ontwerper en heeft acht jaar in Zweden gewoond. Het Stockholm Octavo is haar debuutroman. Momenteel werkt ze aan een ander project, namelijk de geschiedenis van de wenskaart uit de 20e eeuw.


Engelmann schetst het politieke en sociale leven van het Zweden uit de 18e eeuw op interessante en sfeervolle manier. Ze doet dit aan de hand van het leven van de ambitieuze douanebeambte Emil Larsson. Sympathieke, dappere Emil, die zoekend naar zijn gouden pad van liefde en verbondenheid betrokken raakt bij het grootste politieke drama van zijn tijd: de moord op de koning.
Het Stockholm Octavo is een kaartlegging waarbij de hoofdpersoon acht personen moet zoeken die belangrijk voor hem zijn op zijn levensweg. Wie is de bedrieger, wie de metgezel en wie is de sleutel die hem de goede richting wijst? Terwijl Emil alleen maar denkt aan zijn geliefde die ver weg is, zijn de kaarten bezig hem een heel ander pad van liefde en verbondenheid op te sturen, één die meer lijkt op een hachelijke weg van avontuur,  verraad en intriges. Weet hij op tijd wie zijn octavo vormen om het tij van de geschiedenis te kunnen keren zonder zelf al teveel kleerscheuren op te lopen?


Engelmann heeft een geweldig knappe en ingenieuze roman geschreven over een tijd en een plaats die bol stond van de complotten en waarin frivole zaken als een waaier in de deskundige handen van een vrouw de wereld een ander aanzien konden geven. Vanaf de allereerste bladzijde werd ik gegrepen door haar meeslepende schrijfstijl en de manier waarop ze Emil en het Stockholm van zijn tijd tot leven bracht. Met tegenzin sloeg ik, na urenlang door het Stockholm van twee eeuwen geleden te hebben gezworven, het boek dicht. Het was helaas uit en ik moest terug naar de 21e eeuw.


ISBN 9789044967135 | Paperback | 480 pagina's | Orlando | februari 2013
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Joanazinha, 5 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER