Boekenarchief E-F

Patricia Engel

https://patriciaengel.com

 

Een oneindig land
Patricia Engel

Het was haar idee om de non vast te binden.
Elke nacht om tien uur ging het licht in de slaapzalen uit. De meisjes werden opgesloten in hun kamer, moesten doodstil zijn en slapen tot aan het ochtendgebed bij het krieken van de dag. De nonnen geloofden in het wapen van de stilte en hielden de meisjes voor dat ze alleen daarmee hun diepste zelf konden ontdekken zonder een slaaf van de verleidingen van deze wereld te worden.


Zo begint het verhaal van Talia, een Colombiaans meisje dat opgesloten zit in een justitiële inrichting voor meisjes in de bergen van Colombia, die er alles aan wil doen om naar de Verenigde Staten te vluchten. Daar wonen haar moeder, haar broer en haar zus. Ontsnappen en direct een vlucht naar de Verenigde Staten nemen zal haar enige kans zijn om herenigd te worden met hen. Maar in Colombia zelf woont haar vader. Zal het hem ook lukken om weer naar de Verenigde Staten te komen? Zullen zij als gezin ooit samen zijn? Telkens weer wordt Talia geconfronteerd met de schrijnende omstandigheden waarin haar familie verkeerd. Als immigrantengezin uiteengerukt door deportatie.


De schrijfster Patricia Engel weet als dochter van Colombiaanse immigranten het immigrantenbeleid heel confronterend aan je voor te leggen. Haarscherp worden de constante dilemma’s van de hoofdpersonen vastgelegd.


Er was een nieuw gevoel. Alsof ze een eindpunt bereikte, terwijl ze wist dat dit het begin van iets anders betekende: haar laatste avond met haar vader in hun huis. Het enige huis dat echt van hen was geweest, anders dan de woning die haar oma aan haar moeder had nagelaten.
Ze hadden er bijna een jaar gewoond, maar het leek hun nog steeds niet te passen, alsof ze het al ontgroeid waren voordat ze er in trokken: een plek zonder herinneringen, tot vanavond tenminste, toen het opeens het enige huis was waar ze ooit thuis zou zijn.


Soms moet je het boek even wegleggen, omdat het verhaal zo naar binnen komt. Knap hoe Patricia dit hartverscheurende probleem aankaart.


ISBN 978 90 239 6113 0| NUR 302 | Paperback| 209 pagina’s | Uitgeverij Mozaïek| juni 2022
Een oneindig land is vertaald door Jetty Huisman

© Els ten Voorde, 13 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER