Boekenarchief E-F

Esther J. Ending

http://www.ending.nl

 

altEen eigen eiland
Esther J Ending


‘We zijn er niet op gebouwd om op een eigen eiland te leven.’

Op  de dag dat ze aangehouden wordt door de Guardia Civil, rijdt Marianne zonder rijbewijs, zonder motorpapieren of verzekering op een motor rond op Ibiza. Ze is erg onder de indruk van de Guardia Civil die door zijn partner Ramiro wordt genoemd, en als ze later thuis zit, fantaseert ze er op los, steeds met hem en zichzelf in de hoofdrol.


Marianne is zeventien jaar oud. Haar vader zit in de gevangenis, maar trok zich ook zonder dat al heel weinig van haar aan, al wil ze dat niet toegeven.  Het is 1987, en tussen haar en haar moeder is het contact heel moeizaam. Madresh, zoals ze genoemd wil worden, woont op het kleinere eiland Formentera. Ze is als het ware blijven steken in de hippietijd, en wil liever niet toegeven dat ze al zo’n grote dochter heeft. Die bovendien niet naar haar luisteren wil. Marianne  ziet ook niets in de healings die haar moeder geeft. Het wordt nog erger: als haar moeder in geldnood komt, wil ze dat Marianne dat gaat vragen bij haar vaders connecties.


Marianne wordt regelmatig bezocht door Meneer S., die haar enige contact is met haar vader. Ze woont in haar vaders villa en meneer S kondigt aan dat ze die moet verlaten: het zal worden verkocht.
Haar leven bestaat uit drank, drugs en af en toe gevaarlijke reisjes maken om aan geld te komen. En nu komen daar de fantasieën over Ramiro bij, die ze probeert zo vaak mogelijk te zien. Ze logeert zelfs een keer bij hem in zijn huis. Alles kuis en netjes, al zijn haar dromen dat niet.
Ze is een jong meisje dat totaal stuurloos door het leven gaat, en diep van binnen wanhopig verlangt naar vaste grond onder haar voeten.

Ending beschrijft het eiland dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw overspoeld werd met gelukzoekers, voor wie drank en drugs een manier van leven waren. Ze vertelt hoe de Ibizenco’s daar tegen aan keken, en hoe hun leven er uit zag. Het eiland is als het ware een personage in het verhaal. Een eiland dat flink te lijden heeft gehad van die gelukzoekers en toeristen. Marianne lijkt daar de personificatie van. Drank, drugs en vrije liefde.
Het is maar de vraag wie er het beste uit zal komen: Ibiza of Marianne... zeker als er een dramatische gebeurtenis plaatsvindt, en Marianne geen idee heeft tot wie ze zich moet wenden.
Een mooi verhaal, in een prettige stijl geschreven, met mooie, niet al te lange, beschrijvingen van het eiland en prima dialogen.


Esther J. Ending (1972) groeide zelf op op het Spaanse eiland Ibiza, en woont sinds 1994 in Nederland. In 2004 debuteerde ze met de roman Na Valentijn, waarvoor ze de Debutantenprijs ontving.


ISBN  9789048824113  | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Lebowski| maart 2015

© Marjo, 5 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER