Vlucht uit Parijs
Mario Escobar
De Spaanse schrijver Mario Escobar (1971) heeft veel boeken en artikelen geschreven over de inquisitie, de protestantse reformatie en religieuze sekten. Als geschiedkundige duikt hij graag helemaal in een bepaalde periode waarbij hij een speciale fascinatie heeft voor hoofdpersonen die onorthodoxe keuzes maken. In Nederland is hij bekend geworden met Het schooltje van Auschwitz, een verhaal over het kampleven van zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met Vlucht uit Parijs bewijst Mario Escobar opnieuw dat zijn verhaal draait om hoofdpersonen die keuzes maken die je niet zou verwachten.
Zo kiezen de ouders van de Joodse broertjes Jacob en Moses Stein ervoor om hun kinderen in Parijs achter te laten en zelf te vluchten naar Zuid-Frankrijk. Jacob is 11 jaar oud als hij op 23 mei 1941 met zijn 7-jarig broertje Moses bij zijn tante Judith in Parijs wordt achtergelaten. ‘Elke generatie koestert de hoop dat de wereld opnieuw zal beginnen,’ zijn de laatste woorden die Jacobs vader tegen hem zegt. Jacob begrijpt niet wat zijn vader hiermee bedoelt, maar in de loop van het boek blijkt dat het Jacob steeds duidelijker wordt.
Als de jongens na ruim een jaar bij de tante gewoond te hebben, opgepakt worden tijdens een razzia, krijgen ze van dichtbij te maken met het naziregime. Samen met duizenden mensen worden Jacob en Moses in het wielerstadion Velodrome d’Hiver gepropt. Heel gedetailleerd worden de gebeurtenissen die zij in het stadion beleven, beschreven. Als lezer word je hierdoor zo meegetrokken in de situatie van de mensen in het stadion, dat je de beklemmende sfeer van de bladzijden van het boek voelt afstralen en je bij wijze van spreken de angst ruikt. Als de dialogen wat natuurlijker geschreven zouden zijn en aangepast naar de leeftijd van de jongens, zou dit een heel sterk geschreven verhaal zijn.
Heel ludiek is de ontsnapping van de jongens uit dit stadion en de ontdekking dat zij het van nu af aan zonder tante Judith verder zullen moeten doen. Deze keer maken de jongens een bijzondere beslissing: zij gaan op eigen houtje op zoek naar hun ouders.
Tijdens hun reis door het bezette Frankrijk dreigt er overal gevaar. Wie kunnen zij vertrouwen? Uiteindelijk komen zij in het dorpje Le Chambon-sur-Lignon aan. Dit dorpje is tijdens de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk een toevluchtsoord geweest voor duizenden vervolgde mensen. Zo ook voor Jacob en Moses. Helaas treffen zij hun ouders niet aan op de plek waar zij hen verwacht hadden. Hun zoektocht vol tegenslagen heeft steeds lichtpuntjes door de mensen die hen helpen.
Door heel het boek heen wisselen vertrouwen en wantrouwen elkaar af. De haarscherpe intuïtie van Jacob en de onschuld van Moses maken Vlucht uit Parijs een bijzonder boek!
ISBN 978 90 297 3018 1| NUR 302 | Paperback | 326 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | oktober 2020
Vlucht uit Parijs is vertaald door Willem Keesmaat en Anja Keesmaat-Pott
© Els ten Voorde, 29 oktober 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER