Boekenarchief E-F

Echte slechte mensen


Een beetje apart vormgegeven boekje, waarin een achttal verhalen staan. Het papier is roze, en dat is natuurlijk niet voor niets. Het titelblad van ieder verhaal is ook roze, maar met een groot zwart kader.
Ook de omslag blijkt een betekenis te hebben: in een van de verhalen zegt Engelberts dat hij deze vorm (de omtrek van een penis) in ieder boek tekent dat hij uitleent.
De verhalen zijn stuk voor stuk boeiend, ze zouden goed de aanzet tot een roman kunnen zijn. In ieder verhaal komt wel een persoon voor die niet helemaal juist handelt. Of dat nou echt slechte mensen zijn, dat is de vraag. Of ze zullen volharden in dat gedrag, dat is nog een grotere vraag. We krijgen natuurlijk geen antwoord...


In 'de surfplank' zoekt een jongen wanhopig naar een manier om in contact te komen met zijn vader, die de voorkeur lijkt te geven aan zijn oudere broer. Dat hetgeen zijn vader uitspookt geen zuivere koffie is, dat ziet hij wel, maar interesseert hem niet op dat moment.
In 'off the record' verbreekt een journaliste de belofte aan haar vriend en maakt vertrouwelijke informatie openbaar. Dat leidt tot een slechte daad van zijn kant.
'De onschuldige' is een favoriet van mij. Een man op zoek naar contact wordt verdacht van een moord, en komt zo in contact met een politieman die buiten zijn boekje gaat. In dit verhaal is iedereen wel een beetje slecht...
In het titelverhaal gaat het de hoofdpersoon eerder slecht, dan dat hij slecht is. Het is een tragisch verhaal. Een mooi verhaal.
'De buren' vind ik een apart verhaal: eerst is de hoofdpersoon aan de beurt: hij gaat als het ware kennismaken met alle buren, waar hij al jaren mee in een gebouw woont. Maar zoals het hedendaagse buren betaamt, kent men elkaar niet. Tot hij de laatste aanspreekt, en die persoon hem de oren even wast...
'Samen doodgaan' is het meest vreemde verhaal. Een jongen die niet helemaal zuiver op de graat is, duikt onder bij een alleenstaande man en verveelt zich te pletter. Niet vreemd dat hij rare dingen gaat doen. Maar als hij het verbod om zich te laten zien aan de buitenwereld overtreedt, kent men geen pardon: hij moet weg. Zijn berouw komt na de zonde, te laat dus... maar daar is de alleenstaande man weer niet blij mee.


Hoewel ik niet zo gecharmeerd ben van verhalen -ze zijn zo kort- heb ik dit boek met plezier gelezen. De verhalen gaan over jou en mij, over gewone mensen. Ons overkomt de wereld, en we reageren daarop. Misschien zouden we ons anders moeten gedragen, maar zo zit de mens niet in elkaar. Geslaagd debuut.


ISBN 978 90 6169 846 3 2008 De Harmonie Geprint op roze papier Enkele verhalen zijn eerder verschenen. 240 pagina's

© Marjo, juni 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!