Boekenarchief E-F

De kapitein en de Glory
Dave Eggers


Als de oude kapitein van de Glory besluit afscheid te nemen, moet er een nieuwe kapitein komen. Er zijn verschillende kandidaten, bemanningsleden die al eerder een groot schip hadden bestuurd en hun sporen hadden verdiend. Velen hadden al decennia op het schip gewerkt en kenden het als hun broekzak en de passagiers overlegden wie de taken van de kapitein over moest nemen.


Op dat moment verhief een opvarende z’n stem. De lezer is al snel duidelijk dat deze figuur gemodelleerd is naar Donald Trump. De man is lomp en heeft een gele veer in z’n haar. Een passagier roept dat hij de man wel mag, omdat hij alles zegt wat hem voor de mond komt. Hij wordt gesteund door een andere passagier, die Vingers genoemd wordt en die deel uit maakt van een groepje kruimeldieven en oplichters, die zich de Rokkenrollers noemen. Andere leden zijn: Gore Edje, Snoepje, Bennie de Perser, Patsy de Killer, de geboren loser Michael de Cohen, knokploegaanvoerder Fred Knietje en de elegant geklede gangster Paul de Manaford. Tot slot is er dan ook nog Pietje Pijp, die mensen met een loden pijp de hersens in slaat. Het is wel duidelijk, van subtiliteit moet dit boek het niet hebben. Twee namen zijn zonder problemen te herleiden tot mensen uit de entourage van Donald Trump.


De man met de gele veer besluit z’n dochter bij zich op de brug te zetten en ontslaat alle mensen die verstand van zaken hebben. Als de nieuwe kapitein in z’n hut op bed ligt, ziet hij een spin, die hem zoveel angst inboezemt, dat hij onder z’n bed kruipt. Daar hoort hij een stem uit het ventilatierooster, die hem influistert, dat hij bepaalde mensen overboord moet gooien. Een groot deel van de passagiers blijft achter de nieuwe kapitein staan, omdat hij de dingen anders doet.


Op een gegeven moment komt de Glory in het vaarwater van het piratenschip van De Bleke, de grootste vijand van de Glory. De nieuwe kapitein heeft een enorme bewondering voor De Bleke en haalt hem dan ook aan boord. De Bleke komt, met ontbloot bovenlichaam op z’n paard gezeten aan boord van de Glory en geeft de kapitein ook nog de nodige tips, hoe hij z’n tegenstanders nog beter aan kan pakken. Zo wordt het verhaal nog wat gruwelijker, want natuurlijk neemt onze kapitein ook de methoden van De Bleke over. We hoeven ons niet af te vragen op wie De Bleke gebaseerd is. Lastiger is de volgende piraat, die Bloedbaard genoemd wordt en die een vogelkooi met een afgehakt hoofd bij zich heeft, thuis te brengen. Ook hij komt aan boord en uiteindelijk legt het schip aan in het land, dat met harde hand geregeerd wordt door Man Zo Bol. Hoe het verhaal afloopt ga ik hier niet verklappen.


Al met al is dit dunne boekje een genadeloze afrekening met de regering van Donald Trump. Wat ik in dit boekje mis is een stukje nuance en een andere verklaring voor de populariteit van de kapitein dan het feit dat hij een verfrissend nieuw geluid vertegenwoordigde. Uiteindelijk heeft Trump de verkiezingen in 2016 niet alleen gewonnen doordat hij geen blad voor de mond nam, maar ook doordat hij de dingen riep die de mensen wilden horen, mensen die zich deels door de politici van de Democratische partij in de steek gelaten voelden. Ik hoop dat Dave Eggers nog eens een langer boek over het bewind van Donald Trump schrijft, maar meer in de lijn van ‘De Cirkel’, waarin getoond wordt hoe dingen vreselijk uit de hand kunnen lopen.


ISBN 9789048854790 | Paperback | 105 pagina’s | Lebowski Overamstel | november 2019 | vertaald door Gerda Baardman

© Renate 10 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER