Boekenarchief E-F

De parade
Dave Eggers

Twee mannen die elkaar niet kennen en volgens de regels van het bedrijf waarvoor ze werken ook niet weten wat de naam van de ander is, beginnen aan de opdracht een weg aan te leggen in een ook niet nader genoemd land. Hun tijdelijke namen zijn Negen en Vier.


‘Ze waren zonder paspoort aangekomen. Paspoorten maakten alles ingewikkelder en gevaarlijker in een land dat herstellende was van een jarenlange burgeroorlog, gebukt ging onder zware corruptie en zuchtte onder een nieuwe, wetteloze regering.  Vier en Negen waren met een particulier chartervliegtuig onder een valse naam ingevlogen. In het verleden waren werknemers van het bedrijf in andere landen ontvoerd voor losgeld en vermoord.  (…) Maar zonder naam of paspoort waren mensen als Vier en Negen anoniem en dus van weinig waarde.‘


Vier zit in de asfalteermachine, de RS-80, en Negen rijdt in een quad voorop. Hij moet er voor zorgen dat er geen hindernissen zijn zodat Vier in een ruk door kan rijden. Ze moeten 230 kilometer asfalteren van een nieuwe tweebaansweg. Het landelijke zuiden moet verbonden worden met het verstedelijkte noorden, en de weg moet klaar zijn op de datum die gepland is voor een parade.


Vier is een man van regeltjes. Hij houdt zich strak aan het opgelegde schema, is erg rechtlijnig en stelt geen vragen. Negen is zijn tegenpool: hij wil weten waar hij is en contact maken met de bevolking. Het is verboden plaatselijk eten te nuttigen, Vier heeft dan ook zijn eigen rantsoenen bij zich, maar Negen stoort zich er niet aan. Hij probeert zijn collega over te halen wat losser te zijn, en te genieten voor zover dat kan. Maar Vier buigt niet. Integendeel, hij ergert zich groen en geel aan Negen, maar als die op een nacht niet terugkomt van zijn avontuur moet hij een keuze maken.
Als de eerste barstjes in het pantser van Vier ontstaan, wordt gaandeweg duidelijk dat er vervelende dingen gaande zijn in het land. Vier is gefixeerd op de voltooiing van de opdracht, maar hij ziet ook wel dat er dingen niet kloppen. Problemen zijn onvermijdelijk.


Het verhaalt begint rustig, lijkt voort te kabbelen in het tempo dat bepaald wordt door de asfalteermachine. Maar als Negen zorgt voor onregelmatigheden, neemt de spanning toe en eindigt het verhaal in een verpletterende ontknoping.
Als je begint te lezen, vraag je je af wat er zo bijzonder is – kan zijn – aan het aanleggen van een weg. Natuurlijk is het intrigerend dat de mannen anoniem zijn, maar  hun werk is saai, en er gebeurt niets.
Als dat verandert, wordt alles een stuk boeiender, en begrijp je ook wat er achter het verhaal zit. Zonder het expliciet te beschrijven geeft Eggers een beeld van een land dat geteisterd was door burgeroorlogen en corrupte leiders en levert en passant kritiek op de bemoeienis van westerse landen met deze landen.


Dave Eggers is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (finalist Pulitzer Prize), Zeitoun en Wat is de Wat (finalist National Book Critics Circle Award en winnaar Prix Médicis). Hij is tevens de drijvende kracht achter McSweeney’s en 826 Valencia, en won in 2008 de Ted Prize. Zijn echte doorbraak in Nederland was in 2013 met “De cirkel”, een deels fictieve roman over de dominante rol van de sociale media in het dagelijkse leven.


ISBN 9789048848911 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Lebowski | maart 2019
Vertaald uit het Engels door Gerda Baardman, Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap en Elles Tukker

© Marjo, 23 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER