Diana Gabaldon

http://www.dianagabaldon.com

 
De reiziger


De reiziger is Claire Randall-Beauchamps. Zij is in 1945 met haar man Frank Randall in de Schotse Hooglanden, op de plek waar ze zeven jaar eerder getrouwd zijn. Claire is verpleegster en heeft in de voorbije oorlogsjaren in oorlogshospitalen gewerkt. Frank is docent geschiedenis en heeft genealogie als hobby. Als hij in de plaatselijke registers duikt, en nergens anders meer over kan praten dan over die beroemde voorvader Jonathan Randall, besluit Claire te gaan wandelen naar een magische cirkel van stenen waar de plaatselijke bevolking nog steeds bepaalde rituelen uitvoert.
Wat er precies gebeurt, dat weet ze niet, maar ineens bevindt ze zich in een film. Anders kan ze het niet verklaren dat ze ineens mannen in kilts ziet rennen, achternagezeten door mannen in rode jassen en met musketten in de aanslag. De omgeving lijkt hetzelfde, maar als ze goed kijkt dan zijn de bomen toch jonger, het ruikt frisser, het is anders. De wereld is veranderd. Ze wordt door een man in een rode jas vastgegrepen, en opgelucht roept ze de naam van haar echtgenoot. Maar de man stelt zich voor als Jonathan Randall, en is Frank niet...
Voor tot haar doordringt dat ze zich niet in een film bevindt, maar dat ze midden in een gevecht tussen Engelsen en Schotten is beland, is ze al in handen van de familie MacKenzie, die haar meenemen naar hun kasteel.


Dit is het begin van een lang verhaal, 735 pagina's lang, over de avonturen van een moderne vrouw die in de achttiende eeuw terecht komt. Het is de tijd van de Opstanden (Schotland tegen Engeland).
Helaas hebben ruim driehonderd van deze pagina's een zeer hoog bouquetgehalte. Het deed mij denken aan de serie van 'Angelique' (van Anne en Serge Golon) die ik in mijn tienerjaren heb verslonden. Heerlijk, die combinatie van geschiedenis en ware passie. Ik heb ontdekt dat ik niet meer zo kan zwelgen in zulke romantische avonturen, helaas. Dus vraag me niet om nu juist dat gedeelte na te vertellen. Maar het boek geeft ook een beeld van hoe het dagelijkse leven toen geweest zou kunnen zijn, en dat maakte het dan toch wel weer leuk.
Het is een serie, net als 'Angelique'... maar of ik die andere ook lees? Het zijn ook van die dikke boeken...


Paperback | 736 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff ISBN10: 9029058277 | ISBN13: 9789029058278 vertaald door Annemarie Lodewijk

© Marjo, april 2008

Reageren? Klik hier!