Lauren Groff

http://laurengroff.com

 

altFurie en Fortuin
Lauren Groff


‘Mijn vrouw,’ zei hij. ‘Van mij.’ Misschien kon hij in plaats van zich in haar te huilen, haar ook in één hap doorslikken.
‘O?’ zei ze. ‘Natuurlijk. Omdat ik bezit ben. Om dat mijn koninklijke familie me heeft geruild voor drie ezels en een tobbe boter.’
‘Ik hou van je botertobbe,’ zei hij. ‘Mijn botertobbe nu. Zo zilt. Zo zoet.’
‘Ho’, zei ze. Ze lachte niet langer haar lach, zo verlegen en immer aanwezig dat het een schok was haar van dichtbij te zien zonder die te zien. ‘Niemand is van iemand. We hebben iets grootsers gedaan. Iets nieuws.’


Lotto en Mathilde ontmoeten elkaar als ze 22 zijn. Na een paar weken zijn ze getrouwd, tot ieders verbijstering. Na bovenstaand citaat in het prille begin van dit boek verwacht je als lezer het verhaal van een dramatisch huwelijk. Twee jonge mensen, hij voorbestemd beroemd te worden als toneelspeler, zij als zijn steun en toeverlaat. Het eerste rimpeltje is er echter al als Lotto zijn moeder belt om haar over het huwelijk te vertellen. Zij onterft hem onmiddellijk. Dit is niet wat zij voor haar enige zoon, erfgenaam van een groot fortuin, voor ogen had. Ze weigert zelfs kennis te maken met Mathilde. Lotto is net zo koppig: hij bezoekt zijn moeder niet als Mathilde niet mee mag komen. Hij blijft op de hoogte van zijn moeders doen en laten via Sallie, zijn tante en Rachel, zijn veel jongere zus, die ook als het nodig is de geldschieters zijn voor de twee jongelui.
Want natuurlijk kost het tijd om beroemd te worden...


Terwijl je als lezer verzinkt in het verhaal over een niet zo voorspoedige carrière, over een huwelijk dat sterk overeind bleek te blijven – er wordt tevergeefs gewed op een vroegtijdige scheiding – verdwijnt de vraag wie of wat dan die furie is naar de achtergrond.
Maar het boek blijkt twee delen te beslaan, en al wil ik er verder niets over kwijt: wees er van verzekerd dat het verhaal over de furie zal komen.


Het is een verbijsterend verhaal over twee veelbelovende jonge Amerikanen. Lotto is nogal een vrouwenjager, maar hij is ook de ideale schoonzoon. Mathilde is verrassend, ogenschijnlijk de beste vrouw op de achtergrond die je hebben kan. Het lijvige boek is soms heel toepasselijk geschreven als was het een toneelstuk, soms met een sfeer van een bouquetromannetje maar vooral toch als een intrigerend literaire roman. Het boek zit vol licht erotische scènes en is niet makkelijk toegankelijk. Steeds zijn er de sprongen in de tijd, de stijl is wispelturig, grillig, maar: meeslepend. Er is een algemene alwetende verteller, die ook nog commentaar levert tussendoor.
Maar zeker en vast is het de moeite waard om dit verbijsterende verhaal helemaal uit te lezen om dan te ontdekken dat Lauren Groff  een fantastische schrijver is.


Lauren Groff was finalist van de National Book Award 2015 en genomineerd voor een Kirkus Prize.


ISBN  9789048825578 | paperback| 432 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep| november 2015
Vertaald uit het Engels door Lucie Schaap en Maaike Bijnsdorp

© Marjo, 29 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER