Karin de Groot

Geheime visite


Dit boek heeft een thema waar ik niet graag over lees, seksueel misbruik van een minderjarig meisje door een meerderjarige man. Dat die tegenzin al snel verdween is de kracht van Karin de Groot. Er zijn geen dramatische beschrijvingen, geen oproep aan de lezer om de hoofdpersoon, het slachtoffer, zielig te vinden. Er zijn geen expliciete scènes, de lezer moet als hij dat wil de akelige details zelf maar bedenken. Bovendien ontwikkelt het boek zich in de richting van een psychologische thriller.


De opbouw is even wennen, er worden verschillende perioden door elkaar beschreven. Aan de ene kant het verleden, hoe je elfjarige Mette ‘verkering’ krijgt met haar achttienjarige buurjongen, en hoe deze ‘vriendschap’ zich ontwikkelt.
De andere verhaallijn, de thrillerachtige, speelt in de eerste jaren na de laatste eeuwwisseling. Pas in het laatste hoofdstuk wordt beschreven hoe deze verhaallijnen die tot dan toe wat raar los van elkaar lijken te bestaan, verbonden worden.
Mette is de vertelster, zowel in het verleden als in het heden, en Karin de Groot past de manier van denken aan bij de leeftijd. Als je al twijfels hebt over het hoe en waarom van het jarenlange misbruik, dan verdwijnen die doordat je beseft hoe jong en naïef het meisje is. Ze heeft geen broers of zussen, er is ook nergens sprake van vriendinnen, en zowel haar vader als zijzelf lopen op hun tenen om het hun vrouw/moeder maar naar de zin te maken, om zodoende een prettige sfeer in huis te houden. Zo’n eenzaam en onzeker kind is een makkelijke prooi.
Een prooi die zelf gaat jagen als ze volwassen is, nog steeds eenzaam, nog steeds onzeker, behalve over een ding: wraak. Haar verleden is een obsessie geworden; ze voelt zich smerig en blijft zich tot bloedens toe wassen.
Lukt het haar met zichzelf in het reine te komen als ze haar plannen verwezenlijkt? Of zijn het waanideeën die ze koestert? Wie is eigenlijk de schuldige?
Heftig verhaal, indringend geschreven en zoals ik al eerder zei: absoluut niet sensatiezoekend.


Paperback | 191 Pagina's | Nieuw Amsterdam ISBN10: 9046803104 | ISBN13: 9789046803103

© Marjo, mei 2008

Reageren? Klik hier!