Lisa Genova

Linksgelaten
Lisa Genova


‘Ik denk dat ik diep in mijn hart wel wist dat het leven dat ik leidde niet vol te houden was.’


Maar er is een dramatisch voorval voor nodig om Sarah Nickelson met de neus op de feiten te duwen. Ze is moeder van drie kinderen, waarvan de jongste nog in de luiers. Verstoorde nachten moet ze negeren; minder goede schoolresultaten van haar zoon Charlie van tien, ze heeft er geen tijd voor. Ze heeft een veeleisende baan, met collega’s die nauwelijks begrip zouden hebben voor haar privéleven, als ze er zelf al open over was. Maar ze denkt precies als die collega’s: werk gaat voor, werk is alles. Ook haar man Bob heeft een veeleisende baan, en het is iedere dag weer een puzzel hoe ze het voor elkaar krijgen: de kinderen op de plek te krijgen waar ze de dag door zullen brengen, om zelf op tijd op het werk te zijn.
Tot ze op een dag dat ongeluk krijgt. Ze blijkt een hersenbeschadiging te hebben, waarvan zelfs de artsen niet weten of het kan genezen. Ze heeft neglect. De Engelse titel is 'left neglected'. Onvertaalbaar natuurlijk, vandaar de wat rare titel van dit boek.


(Neglect is een hersenbeschadiging, die meestal de linker lichaamshelft treft. Neglect kun je constateren door de patiënt de opdracht te geven te tekenen op een stuk papier. De linker helft van het blad kan dan worden verwaarloosd. De patiënt maakt exact de helft van een tekening en is er zelf volledig van overtuigd die helemaal afgemaakt te hebben.)


Lisa Genova  is behalve een niet onverdienstelijk schrijfster oorspronkelijk neurowetenschapper, waardoor ze weet welke problemen een persoon met neglect tegenkomt. Het is onvoorstelbaar: dat je niet weet dat links bestaat, dus dat je niet op het idee komt links iets te zoeken. Het bestaat gewoon niet. Ook al kan ik me niet voorstellen hoe dat moet zijn, het wordt heel duidelijk verteld in dit boek wat voor een inbreuk het maakt op je leven. Zeker een leven met een jong gezin en twee hypotheken.
Het vergt enige spanning voor Sarah en Bob om hier uit komen. Omdat Sarah niet het zeurderige type is, maar juist optimistisch blijft, ziet haar man niet in dat hun leventje niet op het oude niveau teruggebracht kan worden.
Het enige wat de lezer zich afvraagt is hoe ze dat doen, want natuurlijk gaat het wel lukken. Een extra verhaallijntje is dat van de relatie van Sarah met haar moeder, en de ADHD-problemen van Charlie.

‘Het niet-bestaan van de linkerkant van mijn gezicht heeft trouwens elk uur van de dag ongewenste consequenties. Soms loopt er kwijl uit mijn linkermondhoek en merk ik het pas als iemand mijn gezicht schoonmaakt met een servet of een slab van Linus. (-) Ik sta er ook om bekend dat ik zonder het te weten gedeeltelijk uitgekauwde etensresten in mijn linkerwangzak bewaar, als een eekhoorn die nootjes voor de winter sprokkelt. Dat is niet alle weerzinwekkend, het levert ook verstikkingsgevaar op, dus houdt mijn moeder een paar keer per dag hamstercontrole’


Ik zei het al: onvoorstelbaar…


ISBN 9789049951894 | paperback | 416 pagina's | Dutch Media Uitgevers | januari 2012
Vertaald uit het Engels door Mariëtte van Gelder

© Marjo, 20 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER