K. Goikoetxea Langarika

http://kristinagoikoetxealangarika.blogspot.com

 

Evamar


De schrijfster is afkomstig uit het Baskenland en woont sinds 1995 in Nederland. Op de flap staat ook nog dat ze dit boek direct in het Nederlands geschreven heeft.
Het zijn twee dingen die je toch even mee moet nemen bij het lezen van dit boek. Over de taal kan ik kort zijn, dat is zij ook. Korte duidelijke zinnen, geen overbodige bijvoeglijke naamwoorden, geen uitweidingen. Maar dat maakt het verhaal ook saai. Alsof het voor jongeren geschreven is, maar dat is duidelijk niet het geval.


Het gaat over drie vrouwen, en speelt in Uranda, een fictief dorpje in Baskenland. Het is de tijd van de burgeroorlog.
Javier is verliefd op Teresa, zijn overbuurmeisje. Maar hij durft haar niet aan te spreken. Als er een man in het grijs in het dorp komt om jongens te werven voor het leger, besluit hij mee te gaan. Teresa's broers hebben dat ook gedaan. Maar eerst gaat hij bij Teresa langs en geeft hij haar zijn moeders trouwring. Teresa blijft achter met een dominante zus en een ziekelijke moeder, ze wacht op Javier.
Als die na jaren eindelijk terugkomt, raakt Teresa zwanger. Maar trouwen wil ze niet. Ze wil naar de stad, waar het leven anders is, mooier natuurlijk en daar zal ze misschien wel voor het altaar gaan staan. Maar de pastoor in het dorp wil ze niet. Er komt een dochter Lucia.
We slaan een tijdspanne over en volgen Lucia in haar leven. Zij trouwt met Juan en verhuist naar de stad. Teresa kijkt met lede ogen toe. Haar eerste keer naar de stad komt pas als de dochter van Juan en Lucia haar eerste communie doet. Die dochter is Evamar. Zij komt pas op de proppen op pagina 181...
Door het leven van de drie vrouwen te volgen, krijgen we een blik op de geschiedenis, maar niet meer dan dat. Geen uitleg. Voor wie het niet weet is dat best vervelend. Verder is er vooral de beklemming van het dorpse leven, waaruit men denkt te ontsnappen door naar de stad te gaan. Waar evenwel een nieuwe beklemming wacht: die van de eenzaamheid. Ze hebben het niet makkelijk deze vrouwen, maar ze nemen ook geen initiatief. Lijdzame vrouwen zijn het... Of zou Evamar daar eindelijk verandering in brengen?
Ik vind het verhaal te vlak, het kabbelt, er is nergens spanning. Ik denk wel dat andere lezers dit mooi zullen vinden, maar voor mij maakt zelfs het magisch-realistische accentje het niet goed.


Hardcover | 287 Pagina's | Uitgeverij De Geus ISBN10: 904450858X | ISBN13: 9789044508581

© Marjo, augustus 2008

Reageren? Klik hier!