Hans Galesloot

https://www.facebook.com/hans.galesloot.1

 

altDe jacht
Hans Galesloot


Martha Rosenthal is kunsthistorica, en werkt bij de eveneens Joodse Goudstikker. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vertrekken Goudstikker en zijn vrouw naar Amerika. Martha zorgt samen met de bedrijfsleider nog een tijd voor de galerie, en haar ouders denken - zoals vele joden in het begin van de oorlog dat dachten - dat het allemaal wel mee zal vallen, maar dat is gerekend buiten de aanwezigheid van polizeiführer Rauter, een Oostenrijkse SS-er.


Hij zet zich vol overtuiging in voor de deportatie van de Joodse Nederlanders naar concentratie- en vernietigingskampen. Hij zet zijn medewerkers aan om steeds meer mensen op te pakken, er moeten quota gehaald worden.
De vriend van Martha duikt onder, evenals haar zwager. Haar ouders melden zich en belanden in kamp Westerbork. Als de grond te heet onder hun voeten wordt duiken ook Martha en haar zus onder.


Een van de jodenjagers is Jan van de Laan. Hij is een bekende van Martha; als vrijwel ongeletterde Amsterdammer kwam hij bij haar in de lesgroep voor analfabeten, werd verliefd op haar. Ze vond hem een aardige jongen, maar had al een vriend. En Jan trouwde met Agnes, die later overleed aan tbc met achterlating van twee jonge kinderen. Jan is geen jodenhater, maar heeft geen werk en moet voor zijn kinderen zorgen. En gaandeweg stompt hij af. Het doet hem allemaal niet zoveel meer, en doet zelfs mee aan de ruwe en mensonterende behandeling die Joden krijgen. Tot hij Martha, die al enkele keren moest verhuizen omdat ze verraden bleek, ontdekt, en haar gaat helpen. Hij is nog steeds verliefd.


Via haar pianolessen heeft Martha Inez en haar man Jacob leren kennen. Jacob is bij de politie, en is van mening dat de nieuwe machthebber gehoorzaamd moet worden. Bevelen moeten opgevolgd worden. Maar, verzekert hij zijn vrouw: hij helpt zelf niet mee aan het oppakken.
Dat is evenwel een leugen.


Deze drie personen, Martha, Jan en Jacob zijn de personages met wie de verschillende kanten van de oorlog belicht worden, in een menselijke benadering.
Ook schuldigen zijn slachtoffers van de tijd en omstandigheden. Zelfs de gemeenste misdadiger heeft zijn gezin lief, en het meest onschuldige slachtoffer is evengoed in staat tot pijn veroorzaken.
Er is een interessante bijrol voor de meestervervalser Van Meegeren.


Echt nieuwe feiten komen in dit boek niet naar voren, maar laten zien dat zowel slachtoffers als daders menselijk zijn, kan geen kwaad. Tenslotte is was en is de wereld niet zwart-wit, maar heeft het leven alle tinten grijs.
Het boek leest vlot, maar het is geEN boek voor degenen die de feiten niet echt kennen, wie meer wil weten zal zelf op zoek moeten.


Hans Galesloot (1953) woont en werkt in Haarlem. Hij is de schrijver van 'Mevrouw Majesteit' over het hofconflict tussen Bernhard en Juliana en schreef televisieseries voor de Nederlandse en de Duitse televisie.


ISBN 9789492241177| paperback | 320 pagina's | Magonia | maart 2017

© Marjo, 31 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER