Mike Gayle

http://mikegayle.co.uk

 

hspace="15"Het jaar na jou
Mike Gayle


Doodgewone dagen zouden veilig moeten zijn. Geborgen. Dagen waarop iedereen tevreden in de sleur van alledag opgaat. De dag dat Tom de liefde van zijn leven verloor, begon als zo’n dag. Niets wees erop dat het de ergste dag in zijn bestaan zou worden. Niets wees erop dat de grond onder zijn voeten zou verdwijnen en hij in een oneindig diepe afgrond zou vallen. Toch was dat precies wat er gebeurde. Op een doodgewone dag.


Tom, die voor een grote televisiezender werkte, zat in een taxi toen zijn telefoon ging. De meelevende woorden van de verpleegster drongen eerst niet tot hem door. Natuurlijk had zijn vrouw Laura geen auto-ongeluk gehad. Natuurlijk was ze niet per helikopter naar het St. Francis Hospital gebracht. Laura was gewoon thuis, druk aan het studeren. Het moest om een andere Laura gaan. De verpleegkundige liet zich echter niet afschepen. Het ging echt om Laura. Zijn Laura knokte op een operatietafel voor haar leven.


Even was er nog hoop. Tom en zijn schoonmoeder Linda hielden elkaar stevig vast terwijl ze op nieuws van de artsen wachtten. Toen er eindelijk duidelijkheid kwam, stroomden de woorden van de arts als water van Tom en Linda af. Natuurlijk was Laura niet dood. Hoe kon een gezonde moeder van twee prachtige dochters zomaar ineens uit hun leven verdwijnen? Toch was het waar. De artsen hadden Laura niet kunnen redden. Op een dag die als alle andere begon, was het geluk van Tom en Linda zomaar opgehouden te bestaan.


Er gaat een jaar voorbij. Linda is bij Tom en zijn dochters ingetrokken en helpt waar ze maar kan. Tom zelf is bijna nooit thuis. Hij heeft zich volledig aan zijn gezin onttrokken en maakt lange werkweken. Tom kan simpelweg niet met het verlies omgaan. Zonder Laura is zijn huis niet langer een thuis. Hij weet dat hij zijn dochters verwaarloost maar het lukt hem niet daar verandering in te brengen. Hij kan het niet. Toms leven is veranderd in een grote vlucht. Een vlucht voor zijn verdriet, voor zijn kinderen, voor alles.


Hoewel Linda met liefde voor haar kleindochters van acht en dertien zorgt, heeft ze moeite met de situatie. De meisjes hebben hun vader nodig maar Tom is vrijwel nooit meer thuis. Linda beseft dat de situatie doorbroken moet worden. Hoewel ze het gezin van haar dochter alleen maar wilde helpen, heeft ze Tom de gelegenheid gegeven te vluchten. Linda is er immers altijd om voor de meisjes te zorgen. Dankzij Linda loopt alles op rolletjes en kan Tom zich probleemloos op zijn kantoor verschuilen.


Linda neemt een drastische beslissing. Ze gaat op vakantie. Naar Australië, waar haar beste vriendin woont. Ze zal maar liefst zes maanden wegblijven. Zes maanden waarin Tom een manier zal moeten vinden om voor de meisjes te zorgen. Ook al maakt Linda zich grote zorgen om het welzijn van haar kleindochters, ze moet dit doen. Als ze niet snel ingrijpt, zal het gezin voorgoed uit elkaar vallen.


Het jaar na jou is geschreven door de Britse schrijver en journalist Mike Gayle. Het is een boek over verlies, rouw en opnieuw beginnen. Op integere wijze vertelt hij het verhaal van Tom en Linda die een jaar lang hebben gevlucht voor het grote verdriet dat een einde aan hun geluk maakte. Tom door lange werkdagen te maken en Linda door zich op de zorg voor haar kleindochters te storten. Het heeft ze tijdelijk op de been gehouden maar zonder een goede rouwverwerking zullen ze allebei uiteindelijk aan hun verdriet ten onder gaan. Zonder verandering kunnen ze niet verder.


In Het jaar na jou maakt Mike Gayle duidelijk dat verdriet heel persoonlijk is. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Er staat geen vaste tijd voor het verwerken van verdriet maar uiteindelijk moet iedereen een manier vinden om verder te kunnen. Zal de rigoureuze aanpak van Linda werken of kan Tom zijn werk simpelweg niet met het ouderschap combineren? Ondanks het grote verdriet dat centraal staat, heeft de auteur er toch een warm, soms gevat en liefdevol verhaal van gemaakt. Liefde kent immers vele vormen.


ISBN 9789022579800 | paperback | 319 pagina's | Boekerij | mei 2017
Vertaald door Carolien Metaal

© Annemarie, 28 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER