Andrew J. Graff

https://www.andrewjgraff.com

 

De rand van de wereld
Andrew J. Graff


Op een zomernacht treft de opa van Fischer Branson een briefje op zijn koelkast aan:


Aan: de opa van Fish


Ik moest van Fish dit briefje op uw koelkast hangen om te zeggen dat we ervandoor  gaan.
We gaan zijn vader zoeken. We zullen u geld sturen voor het eten dat we uit uw kast gepakt hebben, en het knipmes, en de twee bekers en het doosje lucifers. Fish wil dat u tegen zijn moeder zegt dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. We hebben de revolver van mijn pa en vijf kogels. We hebben onze fiets en vishengels, en zeildoek, en ook een pakje tabak van u, Daar zullen we ook geld voor sturen.
Zeg alstublieft tegen de sheriff dat Fish mijn pa niet wilde neerschieten. Mijn pa ligt dood in de keuken, op de vloer, bij de tafel.


Van: Dale Breadwin


Door dit briefje wordt er een grootscheepse zoekactie in de bossen van Wisconsin op touw gezet. Samen met sheriff Cal trekt opa Teddy te paard de ruige Northwoods in. Ook Miranda, de moeder van Fish, gaat samen met Tiffany, een tankstationbediende en dichteres, op zoek naar de jongens. Zij gaan met een kano de rivier op die door de Upper Midwest heen stroomt.


De reis door het bos en over de rivier wordt door elk anders beleefd. Het is boeiend om te lezen hoe de auteur Andrew J. Graff de verschillende karakters ieder zijn eigen zoektocht in het leven weet weer te geven. Zo worstelt sheriff Cal met zijn roeping, heeft Fish het moeilijk met zijn schuldgevoel en maakt Bread zich zorgen over de toekomst.


Terwijl op elke bladzijde een gedetailleerde omschrijving van de omgeving wordt gegeven, komen ook de vragen van de hoofdpersonen op een heel natuurlijke manier aan bod. Wanneer ben je eerlijk en wanneer houd je je mond? Wat doe je met de wetenschap dat je iemand gedood hebt? Wat doet dat met je beste vriend? Is hij blij dat hij van zijn mishandelende vader af is of neemt hij het je kwalijk dat hij nu geen thuis meer heeft?


Door alle worstelingen en vragen heen weet Andrew J. Graff de spanning in het verhaal tot een hoogtepunt op te bouwen als de jongens en de vier zoekende volwassenen steeds dichter bij de waterval van de Ironsforge-kloof komen.


Een fascinerend boek voor iedereen die van verhalen vol van avontuur gemengd met persoonlijke worstelingen en humor houdt!


ISBN 978 90 239 5983 0| NUR 302 | Paperback | 350 pagina’s | Uitgeverij Mozaïek | januari 2022
De rand van de wereld is vertaald door Connie van de Velde.

© Els ten Voorde, 31 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER