Aleksander Grin

De Scharlaken Zeilen
Aleksander Grin


In dit prachtige sprookjesachtige verhaal maken we kennis met Longren, de zeeman, die na een zeereis terugkomt in zijn woonplaats Kaperna. Daar verneemt hij dat zijn vrouw Mary overleden is maar hem wel een inmiddels acht maanden oud dochtertje nagelaten heeft. Hij noemt het meisje Assol. Longren blijft vanaf die tijd aan wal en verdient de kost met het maken van miniatuurschepen die hij verkoopt aan een speelgoedwinkel in de stad Liss.


Door een akelig incident worden Longren en Assol door de dorpelingen met de nek aangekeken. Kinderen mogen niet met Assol  spelen en ze wordt op straat uitgescholden maar alles went en het doet hen in feite weinig. Longren en Assol hebben het zelfs goed samen, ze leven hun eigen leventje. Assol groeit op tot een mooi en lief, dromerig meisje dat veel in haar eigen fantasiewereldje leeft. Haar vader leert haar lezen en schrijven en allerlei andere zaken die ze weten moet.

Als Assol naar de stad gaat om de miniaturen weg te brengen ontmoet ze de oude muzikant en verhalenverteller Egl, die aan het lieve meisje vertelt dat als zij groot is een prins op een schip met rode zeilen naar Kaperna zal varen om Assol om haar mee te nemen naar zijn koninkrijk tussen de roze bergen. Goedgelovig als Assol is, gelooft ze het verhaal van Egl. Vanaf die tijd kijkt ze naar het water en wacht ze op haar prins.


Naast het verhaal over Assol lezen we het verhaal over de ondernemende avontuurlijke jongen, Arthur Grey. Hij woont op een kasteel en is als enig kind gedoemd zijn vader op te volgen. Maar dankzij een schilderij waarop een groot schip de woeste golven trotseert, kiest Grey voor de zee. Op veertienjarige leeftijd sluipt hij het huis uit en monstert aan als scheepsjongen. Hij blijkt uit het goede zeehout gesneden en werkt zich op tot kapitein van zijn eigen schip...  Natuurlijk zijn Assol en Grey voor elkaar bestemd en het sprookjesachtige verhaal zal ook als zodanig eindigen. Ze leefden nog lang en gelukkig.


Maar... de weg naar dat gelukkige einde is zo bijzonder, het is niet zomaar een doorsnee sprookje over het lieve meisje en de rijke koene jongen. Dankzij de prachtige taal en de lichte, tintelende toon, wordt het verheven tot veel meer dan dat. We mogen even leven in een soort droomland, waar alles goed en zonnig is. Waar je de bijen hoort zoemen en de golven hoort ruisen. Waar je Longren en Assol samen aan het werk ziet en het schip van Grey hoort kraken en stampen. We lezen in betoverende woorden hoe bijzonder de twee mensenkinderen zijn die veel meer zien en voelen dan de doorsnee mens. Deze twee gevoelige mensen móesten elkaar wel ontmoeten, het lot had het zo voor hen bepaald.
Een prachtig koesterboek, om steeds opnieuw te lezen.


Over de auteur: Aleksander Grin (1880-1932) was een Russische schrijver. Na het afsluiten van zijn opleiding in Vjatka vertrok hij naar Odessa, waar hij ging werken als lader, visser en matroos. Daarna ging hij goud wassen en diende hij in het leger. Vanwege zijn lidmaatschap van de socialistische partij en zijn propagandawerkzaamheden werd hij in Sevastopol veroordeeld, bracht hij lange tijd in de gevangenis door en werd hij drie keer verbannen. Vanaf 1906 verschijnt zijn werk in druk.
De hoofdpersonen van zijn boeken wonen altijd in de door hemzelf uitgevonden steden Liss, Zurbagan, Ghel-Ghiu, in het land dat zijn bewonderaars Grinland noemen. De novelle De scharlaken zeilen  is in 1923 geleden geschreven en werd wereldberoemd en is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald.


De vier illustraties in het boek zijn van Savva Brodskij: 'De kleine Assol', 'Assol', 'Grey', 'Assol en Grey' (1963-1964) uit de fondsencollectie van het literair-memoriaal museum A.C.Grin te Feodosija. Ze zijn in gemengde techniek gemaakt naar voorbeeld van Finse beeldhouwwerken.


ISBN 9789491824029 | Hardcover met stofomslag | 80 pagina's | Uitgeverij Amstel Ark Press | september 2015
Vertaald door Margaretha Bucking

© Dettie, 1 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER