Ruud van Gessel

De prosecco-dagboeken
Ruud van Gessel


De locatie:
Vijftig kilometer ten noorden van Venetië ligt de streek waar de prosecco vandaan komt. Meer specifiek: de wijngaarden staan op de heuvels van de provincie van Treviso en omvat het gebied tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene.

Het verhaal:
Il prosecco dittatore del mondo Alberico Brunatoni wordt bijna vijftig jaar eerder als enige zoon van een wijnboer voorbereid op een rustig arbeidzaam leven, zoals zijn vader dat voor hem had geleid.
Zijn ouders moeten evenwel met lede ogen aanzien hoe hun zoon de liefde voor een eerlijk product lijkt te verruilen voor een leven waarin geld en aanzien belangrijker zijn. Hij maakt het bedrijf groter, koopt de kleinere wijnboeren – die waren zoals zijn vader – uit en laat fabrieken bouwen voor een industrieel productieproces.


Succesvol, absoluut, maar het maakt hem niet geliefd. Het kan hem niet schelen, hij kan doen wat hij wil. Dat is toch prima? Dat zijn vrouw van hem weggegaan is, ach, moet ze zelf weten. Hij redt het alleen ook wel. Zegt hij.
‘Nooit je emoties tonen, is zijn lijfspreuk, en met zijn verbale begaafdheid speelt hij nu al jaren scènes met zichzelf in de hoofdrol.’
Toch knaagt er iets. Als hij vanuit zijn grote landhuis de kleine hoeve van zijn nu overleden ouders staan ziet staan, met de meiboom die zo’n grote rol in zijn leven gespeeld heeft, overvalt hem een gevoel van weemoed. En hij veegt dat meteen weg.


De andere hoofdpersoon is de bijna veertiger Helena. Zij is een succesvolle influencer en noemt zich op het web Wineonheels.  Ook zij is niet helemaal gelukkig met wat ze doet:


Drie dagen geleden schreef ik na een wijnproeverij: ‘Yummy, yummy, there is whine in my tummy.’
Hoe krijg je het getikt? Denk ik dan. Om je dood te schamen! Ik post het op het internet en krijg gelijk tienduizenden likes, hartjes en kusjes van mijn volgers. Wat moet ik daar nou mee?’


Ook haar relatie is niet bevredigend, ze maakt er een eind aan en neemt het vliegtuig naar Italië. Ze is tenslotte wel een wijnkenner, en wil nu eens met eigen ogen zien waar de prosecco vandaan komt.


Het is niet zo moeilijk om het einde van het verhaal te voorspellen, maar er gaat wel het een en ander aan vooraf. In het verhaal krijg je veel informatie over het telen van druiven en maken van wijn – niet al te technisch gelukkig – en over de echte wijnboer die met liefde als het ware iedere druif eerst beoordeelt versus het werken met pesticiden en de industriële manier van flessen vullen.


Zowel Alberico als Helena bezien hun leven tot dan toe. Er moeten beslissingen genomen worden.
Zij doen allebei hun verhaal in de ik-vorm.
Wat het boek dan net iets meer maakt dan een romannetje is dat er nog twee andere ik-figuren zijn. Van de ene komen we niet te weten wie het is. Hij noemt Alberico mijn baas, en vertelt vanuit een neutrale positie over Alberico en levert commentaar. Deze ik-figuur komt niet terug in de volgende boeken…
En er is de psychiater waar Alberico tenslotte mee gaat praten. Zij geeft hem de opdracht een dagboek bij te houden, hetgeen voor hem verhelderend zal werken.
Er zijn vaak flashbacks – mede door het dagboek – waarin we lezen over Alberico's jeugd en zijn ouders.
Wat zou zijn moeder bedoelen als ze zegt dat ze ‘De Dag Die Onvermijdelijk Zou Komen’ vreest?


Er komen nog twee boeken, die samen met deze de bubbeltrilogie zullen vormen.


Ruud van Gessel (1956) is cultuurhistoricus, die als regisseur zijn sporen al heeft verdiend. Hij schrijft en fotografeert voor glossy’s als Italië Magazine en Méditeranée. Zijn format All Children Sing is wereldwijd verkocht en voor zijn documentaires is hij meermalen onderscheiden. Hij heeft een groot netwerk in de mediawereld, wordt regelmatig gevraagd voor RTV en is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario.


ISBN 9789462971981 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij De Kring | juni 2021

© Marjo, 1 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER