Ruud van Gessel

De champagne-dagboeken
Deel 2 Bubbels-trilogie


Je kan dit boek lezen als de roman, zoals die in het kort op de achterflap verteld wordt:
Amy Ester, een jonge Australische vrouw, erft een hoeve in de Champagnestreek. Ze heeft geld genoeg en kan het zich veroorloven: ze vertrekt naar Frankrijk met als doel de hoeve op te knappen en champagne te gaan produceren. Ook is ze op zoek naar haar joodse roots. En wie weet vindt ze er de liefde.


Natuurlijk is er tegenstand: haar buurvrouw, Bernice, eigenaresse van een eeuwenoud champagnehuis, en eveneens bulkend van het geld, heeft al heel lang een oogje op die boerderij, en vindt het simpel gezegd niet zo geslaagd dat deze indringer zich daar vestigt.
Deze ongeveer vijftigjarige vrouw is vrijgezel. Het voorbeeld van haar ouders heeft haar doen besluiten dat het zo moet blijven, maar toch is ze jaloers als de charmante Australische mannen aantrekt.

Een van hen is Jule, columnschrijver van de plaatselijke krant, ook al wat ouder, die zich met graagte opwerpt als tolk en gids voor de nieuwkomer.
Via deze schrijver lezen we over de Champagnestreek, over de geschiedenis en aloude gewoonten; over de rijkdom van enkelen, die erg machtig zijn.

Een andere insteek voor het verhaal komt met de wijnmaker die gesolliciteerd heeft naar de baan bij de jonge vrouw. Zij heeft namelijk zelf geen verstand van wijn. Deze jonge man komt uit Oekraïne, waardoor het heden met stevige pas zijn intrede doet in het verhaal, dat hierdoor niet alleen maar een lekker verhaaltje is.
Amy Ester, Bernice en Jule laten ons in eigen woorden hun verhalen horen. Een algemene verteller vertelt verhalen en sprookjes, onder meer uit Oekraïne, en rondt het verhaal af.


Is dit een feelgood verhaal? Zeker, zo kun je dat lezen. Maar met elementen die het nèt een beetje meer maken dan dat. En daarom is dit een fijn boek, net als het eerste deel in de Bubbels trilogie dat is: de prosecco-dagboeken, een verhaal dat zich afspeelde in Italië. De delen zijn los van elkaar te lezen.

Ruud van Gessel (1956) is cultuurhistoricus, die als regisseur zijn sporen al heeft verdiend. Hij schrijft en fotografeert voor glossy’s als Italië Magazine en Méditeranée. Zijn format All Children Sing is wereldwijd verkocht en voor zijn documentaires is hij meermalen onderscheiden. Hij heeft een groot netwerk in de mediawereld, wordt regelmatig gevraagd voor RTV en is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario.


ISBN 9789462972353 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij de Kring | november 2022

© Marjo, 8 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De prosecco-dagboeken
deel 1 Bubbels trilogie


De locatie:
Vijftig kilometer ten noorden van Venetië ligt de streek waar de prosecco vandaan komt. Meer specifiek: de wijngaarden staan op de heuvels van de provincie van Treviso en omvat het gebied tussen de steden van Conegliano en Valdobbiadene.

Het verhaal:
Il prosecco dittatore del mondo Alberico Brunatoni wordt bijna vijftig jaar eerder als enige zoon van een wijnboer voorbereid op een rustig arbeidzaam leven, zoals zijn vader dat voor hem had geleid.
Zijn ouders moeten evenwel met lede ogen aanzien hoe hun zoon de liefde voor een eerlijk product lijkt te verruilen voor een leven waarin geld en aanzien belangrijker zijn. Hij maakt het bedrijf groter, koopt de kleinere wijnboeren – die waren zoals zijn vader – uit en laat fabrieken bouwen voor een industrieel productieproces.


Succesvol, absoluut, maar het maakt hem niet geliefd. Het kan hem niet schelen, hij kan doen wat hij wil. Dat is toch prima? Dat zijn vrouw van hem weggegaan is, ach, moet ze zelf weten. Hij redt het alleen ook wel. Zegt hij.
‘Nooit je emoties tonen, is zijn lijfspreuk, en met zijn verbale begaafdheid speelt hij nu al jaren scènes met zichzelf in de hoofdrol.’
Toch knaagt er iets. Als hij vanuit zijn grote landhuis de kleine hoeve van zijn nu overleden ouders staan ziet staan, met de meiboom die zo’n grote rol in zijn leven gespeeld heeft, overvalt hem een gevoel van weemoed. En hij veegt dat meteen weg.


De andere hoofdpersoon is de bijna veertiger Helena. Zij is een succesvolle influencer en noemt zich op het web Wineonheels.  Ook zij is niet helemaal gelukkig met wat ze doet:


Drie dagen geleden schreef ik na een wijnproeverij: ‘Yummy, yummy, there is whine in my tummy.’
Hoe krijg je het getikt? Denk ik dan. Om je dood te schamen! Ik post het op het internet en krijg gelijk tienduizenden likes, hartjes en kusjes van mijn volgers. Wat moet ik daar nou mee?’


Ook haar relatie is niet bevredigend, ze maakt er een eind aan en neemt het vliegtuig naar Italië. Ze is tenslotte wel een wijnkenner, en wil nu eens met eigen ogen zien waar de prosecco vandaan komt.


Het is niet zo moeilijk om het einde van het verhaal te voorspellen, maar er gaat wel het een en ander aan vooraf. In het verhaal krijg je veel informatie over het telen van druiven en maken van wijn – niet al te technisch gelukkig – en over de echte wijnboer die met liefde als het ware iedere druif eerst beoordeelt versus het werken met pesticiden en de industriële manier van flessen vullen.


Zowel Alberico als Helena bezien hun leven tot dan toe. Er moeten beslissingen genomen worden.
Zij doen allebei hun verhaal in de ik-vorm.
Wat het boek dan net iets meer maakt dan een romannetje is dat er nog twee andere ik-figuren zijn. Van de ene komen we niet te weten wie het is. Hij noemt Alberico mijn baas, en vertelt vanuit een neutrale positie over Alberico en levert commentaar. Deze ik-figuur komt niet terug in de volgende boeken…
En er is de psychiater waar Alberico tenslotte mee gaat praten. Zij geeft hem de opdracht een dagboek bij te houden, hetgeen voor hem verhelderend zal werken.
Er zijn vaak flashbacks – mede door het dagboek – waarin we lezen over Alberico's jeugd en zijn ouders.
Wat zou zijn moeder bedoelen als ze zegt dat ze ‘De Dag Die Onvermijdelijk Zou Komen’ vreest?


Er komen nog twee boeken, die samen met deze de bubbeltrilogie zullen vormen.


Ruud van Gessel (1956) is cultuurhistoricus, die als regisseur zijn sporen al heeft verdiend. Hij schrijft en fotografeert voor glossy’s als Italië Magazine en Méditeranée. Zijn format All Children Sing is wereldwijd verkocht en voor zijn documentaires is hij meermalen onderscheiden. Hij heeft een groot netwerk in de mediawereld, wordt regelmatig gevraagd voor RTV en is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario.


ISBN 9789462971981 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij De Kring | juni 2021

© Marjo, 1 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER