John Grisham

http://www.jgrisham.com/

John Grisham - Jeugd 13-15 jaar

John Grisham - Spannende boeken

 

altVergiffenis
John Grisham

Wanneer Paul te horen krijgt dat zijn vader stervende is aan alvleesklierkanker denkt hij na over een leven zonder hem. Zou het enig verschil maken? Paul en ook zijn zus Jill zijn al jaren van hem vervreemd. Toen Paul twaalf was verliet zijn vader het gezin en is daarna vele malen hertrouwd.

Begin jaren zeventig was zijn vader, Warren Tracey, een bekend honkbalspeler. Warren was echter geen prettige man. Hij dronk veel, ging vreemd en sloeg zijn vrouw. Ook Paul kreeg regelmatig klappen. Warren vond zichzelf heel wat omdat hij een professioneel sporter was. Zijn gezin ging gebukt onder zijn nare buien en leefde pas op als hij het huis verliet om een wedstrijd te gaan spelen.

Als kind was Paul een groot honkbal-fan. Toen in 1973 alle aandacht gericht was op de nieuwe sterspeler Joe Castle hield hij plakboeken bij. Natuurlijk mocht zijn ijdele vader dat niet weten. Joe, die speelde voor de Chicago Cubs, was een wonder. Hij speelde de sterren van de hemel en het publiek was euforisch. Paul kon aan niets anders meer denken dan aan honkbal en Joe Castle. Maar toen sloeg het noodlot toe. Op een dag kwam Joe Castle tegenover werper Warren Tracey te staan. Warren gooide een loeiharde bal die met een enorme snelheid het hoofd van Joe raakte. Joe ging onderuit en zijn carrière, die nog maar net begonnen was, was voorbij. Een ongeluk. Of niet?

Paul zat in het publiek toen de bal het hoofd van Joe raakte en is het geluid dat hij toen hoorde nooit meer vergeten. Dertig jaar lang heeft hij geen enkele honkbalwedstrijd meer gekeken. Zijn vader heeft hij nooit vergeven. Paul is ervan overtuigd dat zijn vader de bal opzettelijk tegen het hoofd van Joe heeft gegooid. Warren heeft dit altijd ontkend. Nu is het leven van Warren bijna voorbij en gaat de leugen met hem mee het graf in. Maar niet als het aan Paul ligt. Er is een mogelijkheid om het af te sluiten vindt hij. Hij wil dat zijn vader contact zoekt met Joe. Het plan lijkt onuitvoerbaar want Warren is nog steeds onuitstaanbaar en ook al is hij ziek en zwak, hij geeft geen strobreed toe. Zal het Paul lukken zijn vader te overtuigen?

Wie geen verstand heeft van honkbal zal het af en toe even duizelen. Er komen allerlei honkbaltermen voorbij waar ik zelf nog nooit van gehoord had. Toch werd ik al snel meegesleept door het vuur en het enthousiasme waarmee Grisham de sport-scènes beschrijft. Om het boek ook voor de niet-Amerikaanse markt geschikt te maken heeft Grisham een beknopte uitleg geschreven over de sport die vele Amerikanen zo weet te boeien. Deze beschrijving staat achterin en schept duidelijkheid.

Buiten honkbal gaat dit boek over vergeving en over de band tussen vader en zoon. Paul heeft zijn vader nooit vergeven wat Joe is aangedaan. Warren heeft bovendien nooit moeite gedaan om vergiffenis te verdienen. Joe en Warren hebben elkaar na het ongeval nooit meer gezien. Ook daar valt nog het een en ander op te helderen. De toon van het verhaal is vrij bitter. Pauls vader is geen fijne man en dat wordt ook niet vergoelijkt. Naar het einde toe wordt het verhaal wat milder hoewel het nergens zoetsappig wordt. Mooi in balans. Grisham is het schrijven duidelijk nog lang niet verleerd.

ISBN 9789400501454 | Paperback | 192 pagina’s| A.W. Bruna| april 2012
Vertaald door Hugo Kuipers

© Annemarie, 16 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER