Miranda Glover

Meesterwerk


Een prachtig romandebuut van een vrouw die al eerder naslagwerken schreef over kunst.


Ook dit boek handelt over kunst. Esther, een kunstenares laat zich als levend kunststuk veilen bij Sotheby's. Een week lang zal ze zich ter beschikking stellen van de koper, en iedere dag een performance laten zien dat ze gemaakt heeft naar aanleiding van een schilderij.
Ze begint met een bezoek aan de zeven schilderijen die ze uitgekozen heeft. Het zijn zeven beroemde vrouwen, die verspreid over verschillende musea te kijk hangen. Ieder van die zeven vrouwen staat voor een bepaald aspect van de vrouwelijkheid. De schilders zijn Holbein, Manet, Ingres, Raphael, Whistler, Da Vinci, en Klimt. Terwijl haar partner Petra de kostuums bedenkt, maakt en de accessoires bij elkaar zoekt, denkt Esther na over hoe ze de vrouwen weer tot leven zal laten komen. Esther heeft een partner, haar galeriehouder en zakenwaarnemer, Aidan. Maar hij heeft een ex en een zoon in Amerika, hetgeen het allemaal niet makkelijk maakt. En ook Esther heeft een verleden, een waar ze met niemand over praat.
Algemeen bekend is dat ze opgevoed is in een commune, en dat haar Moeder Ava een overtuigd feministe is, maar over de rest zwijgt ze als het graf...  En terwijl ze geveild en gekocht wordt, haalt het verleden haar in. Hoe moet ze daarmee omgaan?


Het is een overtuigende psychologische roman, de schrijfster heeft niet alleen verstand van kunst! Die psychologie wordt deels getekend aan de hand van de schilderijen... de ene vrouw is ingetogen, de ander juist een kenau. Zoals iedere vrouw heeft ook Esther al die aspecten in zich. Het mooie is dat die schilderijen afgebeeld staan in het boek.
Prachtig boek...


Paperback | 406 Pagina's | Uitgeverij Sirene | 2005 ISBN: 905831359X

© Marjo, januari 2007

Reageren? Klik hier!