Hendrik Groen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Groen

 

Pogingen iets van het leven te maken
het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar
Hendrik Groen


Hendrik Groen is een 83 jaar oude man, die door middel van een dagboek het alledaagse leven in het bejaardentehuis beschrijft.  Hij vertelt ons, met een enorme dosis humor, alle details over dat soms harde leven op deze leeftijd. Zo beschrijft hij op een eerlijke en onomwonden manier over de gebreken, ziektes, ongemakken en sterfgevallen die de meeste mensen op zijn leeftijd hebben. Hij doet dit op een manier waardoor je als lezer meeleeft met de personen in het boek.


Hendrik is geen doorsnee bejaarde. Hij is wars van regels en dingen die 'zo horen'. Hij brengt de nodige reuring in het tehuis en weet dit op een uiterst vermakelijke manier over te brengen. Tussen de regels door lees je de berusting van mensen die al veel hebben meegemaakt in het leven.


Hendrik leeft een beetje roekeloos. In elk geval zo roekeloos als je als 83 jarige kunt zijn. Zo beschrijft hij hoe hij onder het jaarlijkse en uiterst saaie jaaruitstapje probeert te komen. Ook beschrijft hij op een humoristische manier de nukken en fratsen van zijn medebewoners, maar doet dit wel altijd op een respectvolle manier.

Zo vertelt hij hoe hij zich samen met zijn medegangbewoners van de niet te pruimen baksels van een buurvrouw ontdoet waardoor op onverklaarbare wijze de vissen in het aquarium het loodje leggen waardoor uiteindelijk een ware heksenjacht op de dader ontstaat.
Dit soort acties onderneemt hij, samen met zijn vrienden, regelmatig. Dit leidt uiteraard tot hilarische situaties waar je als lezer middenin lijkt te zitten.

Het boek is gebaseerd op waargebeurde situaties, en vertelt ons een jaar-samenvatting van de  gebeurtenissen en acties van de groep 'Omanido' wat de afkorting is voor 'Oud maar niet dood', die opgericht is door Hendrik en zijn vrienden.
Het stelt je voor bijzondere verrassingen, die je haast niet kan weerstaan.

Ik heb regelmatig hardop zitten lachen bij het lezen van dit boek. Toch hebben de verdrietige situaties me ook geraakt. Ik vond het bijzonder dat je als lezer echt meeleeft met de gebeurtenissen.

Het verhaal is geschreven in korte alinea's die makkelijk in te delen zijn in leesmomenten. Elke dag is een hoofdstuk, en duidt een nieuwe dag in Hendrik's leven aan. Dit maakt het overzichtelijk om te lezen.
Het leest makkelijk, hoewel het woordgebruik mogelijk een probleem kan zijn, voor jongere lezers.

ISBN 9789029089975 | Paperback | 328 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | juni 2014

© Arwen Mertens, 13 jaar, 10 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER