Erwin Gaur

altGardi
Erwin Gaur


Alter ego Erwin Wesseling, ook schrijver wordt wakker in het bed van een vriend. Dè vriend? Dat is nog niet duidelijk. De man is er namelijk niet. Er is wel een kat, Chandler. Die is aan komen lopen en biedt tenminste nog enige gezelligheid. Waar is de vriend dan? En wie is hij? Dat zal langzaam verteld worden in deze novelle, die over liefde gaat met al zijn facetten: verlangen, jaloezie, heimwee, en wanhoop. Maar ook passie en geluk.


Een oplettende lezer kan weten waar het verhaal naar toe gaat, omdat het boek begint met een chronologische opsomming van de gebeurtenissen van die ene dag, 22 juli 2011, toen er iets vreselijks gebeurde in Noorwegen. Die wetenschap doet aan de spanning niets af. Het is het punt waar naar toe geschreven wordt, maar het verhaal gaat over de relatie tussen Erwin en Gardi, toen die nog niet bestond, en toen die langzaam groeide, met alle ups en downs.
Er wordt een veeg uit de pan gegeven richting de moderne media die iedereen bekend kunnen maken, ook hen die het nauwelijks verdienen. Daar oreert Edwin Wesseling over als hij geïnterviewd wordt door een bewonderaarster. Ook zegt hij:


‘Afstand is noodzakelijk. Wat wel en niet werkelijk gebeurd is, moet in het midden blijven. (-)
Dat is de waarde van fictie. Juist door die onduidelijkheid. Door het artificiële kan een schrijver eerlijk zijn. Eerlijker dan in zijn meest intieme gesprekken of zelfs in een dagboek.
‘Een schrijver liegt de waarheid,’ misschien, maar de leugen redt hem van de schaamte; daar gaat het om.’


En dus kan het verhaal autobiografisch lijken maar niet zijn. Of andersom. Maar het doet er niet echt toe. Het is een helder, klein en indringend verhaal. Mooi is hoe de verteller zijn leven trefzeker en toch met afstand beschrijft, tegelijk ook vertellend over dat andere leven dat zo plotsklaps geëindigd is, een leven dat nog maar net begonnen was. Het is als een ode aan al die onschuldige slachtoffers van al die rampen die de laatste decennia de Westerse wereld overkomen.


Erwin Gaur is de schrijversnaam van Erwin Angad-Gaur (1970, Den Haag). Hij is de zoon van een Hindoestaanse vader en een Nederlandse moeder.
Hij studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte als muziekproducer, zanger en componist/tekstschrijver met onder meer Bart Brandjes en zijn eigen band Radjinder (waarmee hij twee albums – Just another millionaire (2002); The World (2007) – en een DVD – Homogenous (2005) – uitbracht). Met het nummer Nice & Easy scoorde hij een kleine hitnotering in de Mega Top 100.


Deze kleine roman is zijn debuut.

ISBN 9789082656305 | Paperback | 96 pagina's | Uitgeverij Agmp | februari 2017

© Marjo, 23 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER