Angela Groen

De goden schaken


"Van jongs af aan waren er ogenblikken dat ik voelde dat mijn leven gestuurd werd, alsof de goden al schakend de hand in mijn leven hadden. Deze fantasie sloot andere levensopvattingen niet uit, integendeel. Wat mij betreft schaakten Jezus, Boeddha en Krishna een partij mee."


Dit debuut is het verhaal van een vrouw die na vele tegenslagen op zoek is naar de zin van haar leven. Uit bovenstaande zou je kunnen opmaken dat het alleen maar over mystieke en/of religieuze aspecten gaat (zelfs marsmannetjes ontbreken niet), maar dat is niet zo. Ook de psychologische kant wordt benaderd.
De vrouw, Anne, heeft geen makkelijke jeugd gehad. Haar lievelingsopa stierf toen ze nog jong was, 'de opa met de kerstballenogen'. Dat daar ook nog een oma was, dat ontdekte ze pas toen die jaren later stierf. Toen bleek dat daar een akelige geschiedenis aan vast zat, en door deze ontdekking vielen ook andere raadsels uit haar jeugd op zijn plaats. Zat hier een verklaring van haar moeders gedrag?
De andere opa en oma, van vaderskant, 'wilden hun postzegel niet meer zien' nadat Annes moeder weggegaan was bij haar vader.
De moeder bleek geestesziek, ze werd regelmatig opgenomen. Anne en haar broers waren bij hun vader gebleven, maar die was lange tijd vrachtwagenchauffeur, en zo kwam het dat de kinderen ook perioden doorbrachten in een tehuis, bij een tante, of later alleen thuisbleven en voor zichzelf zorgden.
Als ze bij hun moeder waren bleken diens handen nogal los te zitten, vooral ten aanzien van Anne. Later, toen Anne zelf geestelijk in de knoop zat, verbrak Anne het contact met haar moeder.
Anne verkeerde in de veronderstelling dat een eigen gezin met kinderen - die ze niet zou slaan!- haar levensvervulling zou worden, maar dat bleek niet zo te zijn... er ontbrak iets. En zo ontmoet ze de therapeut Lex, en diens vriend de schilder, Jacob.
Om haar leven eens goed te overdenken gaat ze op reis, alleen, met de bus naar Santiago de Compostella. Is het God, in welke vorm dan ook, die ontbreekt? Is het Jacob, op wie ze verliefd is? Of moet ze het toch bij man en kinderen zoeken?


Een zoektocht naar wat je nu eigenlijk wil is natuurlijk een heel herkenbaar thema. Angela de Groen heeft de worsteling van haar hoofdpersoon weergegeven in een fragmentarisch geheel. Het lijkt de vorm van een gedachtegang, van de hak op de tak, maar dan was het handig geweest als ze dat duidelijker had gemaakt, nu moest ik regelmatig teruglezen, om er achter te komen waar dit stukje nu weer over ging. Het geheel is er wel, maar het valt toch niet mee om de verschillende perioden in elkaar te passen. Als de zoektocht zich meer gaat richten op God en aanverwante zaken, verslapt de aandacht even, om dan weer terug te komen als de busreis beschreven wordt.
Jammer van zinnen als "nu kan ook jij, een Romaanse taal oefenen" waar de komma op een vreemde plaats staat. Het komt te vaak voor. Of woorden staan dubbel getikt. Maar ik vind het een debuut dat een opvolger vraagt.


isbn 9789057860553 2007 Servo Uitgeverij 184 pag.

© Marjo, juni 2007

Reageren? Klik hier!