altSchuilplaats
Frances Greenslade


Een verhaal dat speelt in de wildernis, en ook vanaf het eerste woord die sfeer uitstraalt, dat is wat ‘Schuilplaats’ is.


De wildernis is in Canada, bij Williams Lake, en de plaats waar Maggie, Jenny en hun ouders wonen wordt pas als Maggie zeven wordt, aangesloten op het elektriciteitsnet en werkt gebrekkig. Sanitaire voorzieningen zijn er primitief, ze moeten in eigen onderhoud voorzien: hout hakken, vee houden en dat soort dingen.
Hun vader is uit Ierland gekomen met zijn vrouw, en samen met hun dochters hebben ze het er goed. Tot het noodlot toeslaat en hun vader om het leven komt.
Maggie en Jenny hebben elkaar en zien eigenlijk niet hoe hun moeder lijdt in haar eenzaamheid. Ze heeft immers een vriendin, Rita, en hun tochtjes waarbij ze in de wildernis kamperen zijn heerlijk! Het leven is goed.


Maar dan verdwijnt hun moeder. Ze laat de meisjes achter bij een bevriend echtpaar om te gaan werken. Ze neemt wel de kat mee. Cinnamon, het dier waar Maggie zo aan gehecht is. Maar Beatrice de mopperige pleegmoeder wil niets van een kat weten.
Ineens is het leven 100% anders: ze wonen in een stadje, vader en moeder weg, en ook de kat. Na een tijdje komen er ook geen brieven meer, geen taal of teken.


Het leven gaat door, en Maggie vindt een vriend in Vern. Ook Jenny vindt iemand, want ze blijkt zwanger. Ze is pas vijftien dan, en moet naar een inrichting waar haar baby na de geboorte geadopteerd zal worden.
Dat is het moment dat Maggie op aandringen van haar zus besluit om hun moeder te gaan zoeken. Wat is er gebeurd dat ze niets meer liet horen?


De titel ‘Schuilplaats’ slaat op de hutten die Maggie bouwde met haar vader als ze met hem de wildernis introk. (Waarom zij wel en Jenny niet - nog een verhaallijn). Het waren veilige plekken zoals iedereen die hoort te hebben. Maar als eerst hun vader, en dan hun moeder verdwijnt, wat voor schuilplaats blijft er dan nog over? Gelukkig is het een hoopvol verhaal: als je er voor open staat, dan zijn er schuilplaatsen.
Het is onontkoombaar: als je net veertien bent en op zoek gaat naar wie je moeder was, dan leer je ook jezelf kennen. Het is dus ook een coming of age verhaal. Frances Greenslade weet het prachtig te brengen. In het boek heerst de sfeer van het verhaal.
Mooie roman.


ISBN  9789022961216 |paperback |336 pagina's |Uitgeverij Orlando| september 2012
vertaald uit het Engels door Elvira Veenings

© Marjo, 9 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER