Non-fictie jeugd

Ton Koene

Virusjager
Ton Koene

Knappe wetenschappers doen hun best om een middel te vinden waarmee we virussen kunnen bestrijden. Soms is zo’n virus namelijk zo gemeen, worden mensen er zo ziek van dat de hele maatschappij ontwricht raakt: winkels en fabrieken dicht. Scholen gesloten. Heel veel mensen worden er ernstig ziek van of gaan zelfs dood. Geleerden zijn heel hard aan het werk om dat akelige virus te bestrijden.
In dit boek wordt heel inzichtelijk verteld hoe een virus te werk gaat, en wat er moet gebeuren om het te vernietigen.


Een meisje, de elfjarige Zoë, gaat met een onderzeeboot het menselijk lichaam in. Natuurlijk kan dat niet zomaar: ze wordt met een nanoverkleiner zo klein gemaakt dat ze zich kan voortbewegen door aderen. Ze staat in contact met de professor door middel van een radio-ontvanger en een webcam.


Daar gaat ze, De ader in… Meteen krijgt ze te maken met het afweersysteem van het menselijk lichaam: er komen bacteriofagen op haar af, vreetcellen en macrofagen. Een enkele keer zit Zoë verkeerd, maar gelukkig kan de professor dan aangeven wat ze moet doen om weer op de goede weg te komen. Ze moet namelijk naar de longen, want daar is het virus druk bezig om de longblaasjes te infecteren. Misschien is ze al te laat! De longen van de patiënt kunnen al bijna geen zuurstof meer opnemen. Maar Zoë is dapper, en volgt de aanwijzingen van de professor: in het beenmerg bevinden zich de witte bloedcellen en de T-cellen. De T-cellen maken op hun beurt killercellen. En die moeten naar de longen!


Niet alleen is dit een spannend avontuur, er wordt heel duidelijk uitgelegd - ook prettig voor een volwassene - hoe een virus in zijn werk gaat en hoe het lichaam het normaliter zelf verwijdert. En wat je moet doen als dat niet lukt.
De illustraties zijn uitgespreid over de pagina’s waar de tekst op staat. Je ziet enorme uitvergrotingen van het innerlijk van de mens, vooral ook van cellen en van het virus natuurlijk. Voor een korte, meer wetenschappelijke uitleg staat achter in het boek nog het een en ander uitgelegd.


Zie ook het inkijkexemplaar


Ton Koene (1963) volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen. Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Sudan en Afghanistan. Zijn reportages variëren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceerde in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland.


ISBN 9789044840438 | hardcover | 392 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2020
Afmeting: 26,9 x 25,7 x 1,2 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 4 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER