jeugd 4-5 jaar

Willem Janssen

Wraoh
Illustraties: Tadele Maru
Tekst: Willem Janssen


De totstandkoming van dit boek klinkt als een sprookje:
Willem Janssen (1978) is, naast muzikant en schrijver, docent Nederlands voor anderstaligen. Anderhalf jaar geleden ontmoette hij Tadele Maru voor het eerst tijdens een les aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tadele volgde daar een cursus NT2 (Nederlands voor anderstaligen) en Willem was zijn docent. Tijdens een lesonderdeel over interesses vertelde Tadele dat hij tekende en schilderde. Toen Willem zijn werk zag, was hij direct verkocht. De eerstvolgende les trok hij de stoute schoenen aan en vroeg hij of Tadele een van zijn kinderverhalen zou willen illustreren...


Het resultaat van die vraag ligt nu voor me, een rijk geïllustreerd boek in A4 formaat, en het gaat verrassend genoeg over... leeuwen! Maar het bijzondere van dit verhaal is dat het nu eens niet over de kracht van de leeuwen gaat maar over hun brul!


De leeuwen liepen vrolijk het dorp binnen en brulden lekker voor zich uit. Wraoh, Wraoh. Eén man van het dorp vond het maar stom dat de leeuwen alleen maar Wraoh brulden. Mensen kunnen tenminste heel veel woorden gebruiken, dat is veel beter, vertelde hij.
Gelukkig was er een grote wijze leeuw die een beetje met mensen kon praten en hij legde uit waarom één woord ook goed is. In dat ene woord kun je je hele gevoel leggen en dan snapt iedereen je evengoed wel! Je kunt met dat ene woord ook alles zeggen. Dat is onze leeuwentaal, zei de verstandige leeuw.
Voorzichtig gingen mensen het proberen, Wraoh zei het kind, Wraoh zei de man. Wraoh zei de vrouw.
Dat voelde eigenlijk best lekker...


Je kunt dit verhaal op heel verschillende manieren interpreteren.
Het kan over vooroordelen gaan, zoals de man die één woord gebruiken maar stom vond.
Maar het kan ook over nieuwe dingen uitproberen gaan of over eerst eens kijken wat de ander te zeggen heeft voor je een oordeel hebt.
Of over je anders gedragen dan je gewend bent, of... of... of...

De tekst, geschreven in korte zinnen, is in duidelijke letters weergegeven.
De paginagrote afbeeldingen zijn heel beeldend, je voelt het gebrul bijna. De leeuwen zijn vriendelijk en vrolijk weergegeven, daar wordt geen kind bang van. En stiekem denk ik dat iedereen nu ook een beetje gaat brullen, want hard of zacht, lief of boos Wraoh zeggen is eigenlijk heel leuk!
Heerlijk boek!


Tadele (1987) is als politiek vluchteling uit Ethiopië naar Nederland gekomen. Hij heeft in zijn geboorteland o.a. een nationale kunstcompetitie gewonnen en werd uitgeroepen tot een van de top 10 Amhaarse kunstenaars. Tadele heeft een master in Voedingsmiddelentechnologie en heeft enkele jaren gewerkt als universitair docent in Bahir Dar.


Willem
is in 1978 in Nederland geboren en heeft Engels en Duits gestudeerd aan de UvA. Vervolgens heeft hij een docentenopleiding Nederlands als Tweede Taal gedaan en werkt hij inmiddels 11 jaar als NT2-docent. Daarnaast is hij al 23 jaar actief als muzikant en tekstschrijver.


De opbrengst van dit boek gaat in zijn geheel naar Tadele, die een goedwerkende computer voor zijn studie Levensmiddelentechnologie én zijn illustraties nodig heeft.


Zie ook https://ademwolken.nl


ISBN 9789464068337 | Paperback | 27 pagina's | Uitgeverij Van Voorbijgaande Aard (VVA) |  22 juli 2021
Leeftijd 4+

Dettie, 6 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER