jeugd 4-5 jaar

Brigitte Weninger & Eve Tharlet

http://www.brigitte-weninger.at

http://www.evetharlet.com

 

Leren is leuk!
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weniger


Iedere avond leest Micha Muis zijn vrienden een verhaaltje voor.
Als hij deze keer het boek dichtklapt, zucht Maaike Mol: 'Ik wil ook zo goed kunnen lezen als jij.'
'Dan moet je dat leren,' zegt Sam Slaapmuis.
Maar Erik Egel roept : 'Waar dan? Wij hebben hier in het bos toch geen school!'En daarmee begint dit verhaal. Want als er geen school is hoe kunnen de dieren dan bijvoorbeeld leren lezen en schrijven?


De dieren besluiten een bosschool op te richten en slepen tafels en stoeltjes naar hun bosklas. Al snel komen ze erachter dat iedereen wel een talent heeft. Maarten Merel is heel handig en kan prachtig zingen dus hij wordt hun zang- en handvaardigheidsleraar. Sam Slaapmuis is heel lenig en wordt de gymleraar. Maaike Mol kan heel goed horen, ruiken en voelen en zo komt het dat zij voortaan zintuigenles geeft.
De dieren genieten enorm van alle lessen en leren heel veel.


De enige die een beetje sipjes kijkt is Erik Egel. Wat kan hij nou eigenlijk? Waarin kan hij nou les geven? Gelukkig komt hij er achter als hij met zijn stekels een vos weet te verjagen. Hij kan iedereen leren hoe ze zich moeten beschermen!
En zo leren alle dieren elke dag weer nieuwe dingen van elkaar! Zo is leren heel leuk!


De tekst in het boek is in duidelijke letters afgedrukt en bestaat - voor een kinderboek -  uit vrij lange zinnen maar de taal is helder en goed te begrijpen.

Bij het verhaal staan afbeeldingen van Eve Tharlet, die al vele kinderboeken geïllustreerd heeft. Ze stopt veel humor en fantasie in haar prenten. We zien bijvoorbeeld de kikker met een stel stenen op zijn hoofd sjouwen, later blijken dat de stoelen in de klas te zijn. De tafels zijn ronde plakjes hout en de kok gebruikt een enorme bril om zijn gerechten door de zon warm te laten maken. En zo zijn er allemaal kleine grapjes in de afbeeldingen verborgen.

Dit verhaal laat zien dat elk dier (of mens) zijn eigen unieke talenten heeft maar het is bovenal een erg leuk verhaal dat je met een glimlach uitleest.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789051165104 | Hardcover | NUR 273-274 | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2016
Vertaald door Merel de Vink | Leeftijd 4 jaar en ouder

© Dettie, 27 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altLeren is leuk!
illustraties Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weniger


Het werkt aanstekelijk: Micha Muis kan al lezen en leest iedere avond voor aan zijn vrienden. Dan willen zij het ook leren!
Micha is niet te beroerd, maar - roept Erik - wij hebben hier in het bos helemaal geen school!
Dat hoeft ook niet zegt Micha: om te leren hoef je alleen maar een leraar te hebben. Nou, dat wil Micha wel zijn. En niet alleen Micha! Het grappige is namelijk dat ieder dier een bepaald talent heeft, en dat kunnen ze elkaar allemaal leren.


Maarten Merel kan les geven in zingen, of in handvaardigheid, want hij weet hoe hij van rietstengels papier kan maken. Handig als je wil leren schrijven. Sam Slaapmuis blijkt bereid te zijn om gymles te geven, dan kunnen ze na een les lang stilzitten ook even rondhupsen en springen. Maaike Mol is nagenoeg blind en kan heel goed ruiken, horen en zien. Ze wil de anderen wel laten zien hoe dat moet. En zo ontstaat er een heel bijzondere bosschool, en ontdekken de dieren hoe leuk het is om dingen te leren!
En ook leren ze hoe handig het is om een egel als vriend te hebben. Want als een vos in hun territorium komt, is Erik Egel degene die kan helpen. En wat kan Kasper de Kikker dan?


Natuurlijk heeft een boek als dit een duidelijke boodschap. Een boodschap waar kinderen misschien wel helemaal geen zin in hebben. Maar gelukkig is het een prachtig getekend boek. De tekeningen van Eve Tharlet hebben iets romantisch, met warme ietwat wazige kleuren. Er zijn heel veel grappige details: Erik Egel met een muts op die gevouwen is van een krant en Maarten Merel die vliegt op een vliegtuigje van papier. Het avontuur met de vos is heel beeldend getekend.


Zie ook het inkijkexemplaar


Brigitte Weninger (Kufstein, 1960) is een Oostenrijks schrijfster met vele kinderboeken op haar naam.


ISBN  9789051165104 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2016
Vertaald uit het Duits door Merel de Vink  | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 25 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altPaultje - De liefste mama
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weninger


Mama konijn moppert als Paultje weer eens te laat is, zonder zijn handen te wassen aan tafel gaat zitten en aanvalt. Als hij ook nog iets gaat zitten vertellen over neuspeuteren, wordt mama echt boos. ‘Gedraag je nu eindelijk eens’, roept ze.
Nu hebben konijnen ook een soort moederdag, namelijk de ‘Liefste-mamadag’, en laat dat nu heel binnenkort al zijn!
Paultje heeft al snel een goed idee! Mama wil immers het liefst vijf brave konijnenkinderen!
Nu nog zijn broers en zussen zo ver krijgen dat ze mee doen met zijn plannetje.


‘Vijf brave konijnenkinderen?‘ herhaalt Lotte. ‘Waar halen we die dan vandaan?’

Dat weet Paultje wel: hij heeft pas in de kast een boek zien staan, dat  ‘Goed opgevoede konijnen’ heet! En daar staat precies in hoe brave konijnenkindertjes zich gedragen.
Dit zijn enkele regeltjes: 

  • Reinheid en orde
  • Goede tafelmanieren
  • Beleefdheid en goede gesprekken
  • Uitnodigingen en cadeaus
  • Excuses maken, maar dan echte.

Zo, ga er maar aan staan! Maar ze oefenen en oefenen en als papa konijn ook nog meehelpt, kunnen ze mama een hele leuke verrassing voorschotelen!


Ik vraag me af of het verhaaltje op zich zal aanslaan bij de doelgroep. Tenminste, als het de bedoeling is dat kinderen tot het besef komen dat het helemaal niet zo moeilijk is om je netjes te gedragen, dan heb ik grote twijfels. Dit gaat het ene oor in, en het andere weer uit.
Maar de tekeningen zijn erg mooi. Mooie warme kleuren, de konijnen zijn leuk om te zien, en wat dan weer wel leuk is, is de manier waarop ze zich de nette regeltjes aanleren.


ISBN 9789051163100| Hardcover|32 pagina's |De Vier Windstreken |februari 2014
Formaat 21,5 x 28,7 cm Getekend door Eve Tharlet  Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 27 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>