jeugd 4-5 jaar

Mark Janssen

http://www.mark-janssen.nl

http://www.suzannediederen.nl

 

Voor aap
illustraties: Suzanne Diederen
tekst: Mark Janssen


Lieve Tijger,
Kom je op mijn feestje?
Ik ben jarig.
Tot straks!
Aap.


Dat vindt Tijger wel erg leuk want Aap is zijn beste vriend. Hij vindt Aap zo leuk dat hij in zijn knusse huis allemaal cadeautjes voor hem zoekt; een banaan, een pet, een zak snoep, verf met een kwast en een bal. Het is best moeilijk voor een klein tijgertje om zoveel cadeautjes tegelijk te dragen. We zien hem dan ook met zijn tong uit zijn bek op pad gaan met alle cadeautjes opgestapeld in zijn pootjes. Tijger loopt met al zijn presentjes door een prachtig groene jungle met vogels en vrolijke krokodillen. Maar de weg naar het huis van Aap is lang...

Het kan bijna niet anders dan dat het mis gaat. De pakjes wiebelen alle kanten op en als het even waait, vliegt de cadeaupet de lucht in. Daarna verliest Tijger ook nog eens de banaan, de kwast, en... en ... en... Tijger schaamt zich dood, hij wilde zoveel aan Aap geven en nu is er amper meer wat over... Als Aap maar niet teleurgesteld is...


Maar Tijger dat is niet erg! zegt Aap.
Dit cadeau is zo fijn.
Ik ben er heel blij mee!


Tijger snapt er niets van, welke cadeau bedoelt Aap?

Een warm prentenboek vol kleur en gezelligheid. De afbeeldingen zijn heel aansprekend en hartverwarmend. Aap en Tijger hebben lieve, vlotte snoeten. Het verhaal zelf is goed te volgen en heeft een lichte spanningsboog. De tekst is duidelijk leesbaar.
Kortom, het echtpaar Diederen/Janssen hebben opnieuw een aansprekend staaltje werk geleverd.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000360802 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Goor | april 2018
Leeftijd 4+

© Dettie, 27 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEén eenhoorn alsjeblieft!
Mark Janssen


‘Acht, negen…tien!
Daan, Lynn en Mo tellen hun gespaarde muntjes.
Bij tien springt Daan overeind.

Ik ga een eenhoorn kopen!’


Daan droomt al heel lang van een eenhoorn. Als hij eindelijk genoeg gespaard heeft om er een te kopen, vertelt hij zijn vrienden Lynn en Mo dat hij naar de dierenwinkel gaat. Hij heeft hen eerder al verteld van al zijn plannen: als hij een eenhoorn heeft gaan ze onder andere samen omaatjes en konijntjes redden en nieuwe ruimtewezens ontdekken.
Lynn en Mo lachten zich rot. Eenhoorns bestaan immers niet. Dus willen ze wel eens meemaken hoe dat gaat in de dierenwinkel.

En dan gebeurt er iets heel bijzonders…


Wie eerdere boeken, geïllustreerd door Mark Janssen gezien heeft, herkent onmiddellijk de tekeningen in zijn boek. De personages lijken een heel eigen volkje te vormen. Ook de kleuren die hij gebruikt zijn min of meer gelijk door de jaren heen. 


Het verhaaltje over Daan is kernachtig, en duidelijk geschreven. Het grootste deel van het verhaal wordt gemaakt door de illustraties, die een volledige achtergrond vormen. Het geheel brengt een dromerige sfeer over, door de zachte kleuren en wollige omtrekken. Vooral de eenhoorn ziet er heel lief uit. Behalve genoemde kenmerken kijkt hij (of is het een zij?) lief uit zijn ogen, en er ligt een glimlach om zijn mond. Dat bij de wazige rozeachtige en paarsige verfstreken doet denken aan een Little Pony, met name de regenboogversie. Maar deze eenhoorn is nog mooier!


Mark Janssen (Eijsden 1974) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 1997 heeft hij een atelier aan huis.
Mark maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Vanaf zijn eerste kinderboek Mijn vriend de sjeik van Ulf Stark (Lemniscaat 1997) tot aan 2018, werkte hij aan 450 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Heel wat van zijn boeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in meer dan 10 talen.
In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre; het eigen prentenboek. 'Niets gebeurd' werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgden 'Dino's bestaan niet' (2017) en 'Eiland' (2018).


ISBN 9789048844289 | Hardcover | 32 pagina's | Moon | mei 2018
Afmeting 28,7 x 22,2 | Leeftijd tot vijf jaar

© Marjo, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niets gebeurd
Mark Janssen


Wat een saaie dag hebben Niek en Saar gehad. Er gebeurde helemaal niets. Ze hebben een beetje de dag door gelanterfant. In korte zinnetjes vertelt Niek aan Saar dat hij wat gezwommen heeft en zijn handstand een beetje oefende, hij kwam ook nog een paar vrienden en een paar muisjes tegen en heeft verder zitten luisteren naar vogels. Er is gewoon écht helemaal niets gebeurd.
Saar heeft ook al geen spannende dag gehad, ze heeft een paar appels geplukt, een liedje gespeeld, een gek hoedje gepast en ze zag nog een mooie vlinder, maar dat was het wel. Oersaai dus.


Maar... gooi je er een flinke portie (kinder)fantasie bij dan wordt het een héél ander verhaal... en dát verhaal  laat Mark Janssen ons ook zien via zijn afbeeldingen. Het saaie zwemmen verandert dan in een tropisch avontuur tussen flitsende kleurrijke vissen in allerlei vormen en maten. En die slome handstand is wel een stukje spannender als je die op de kop van een tijger doet. En die vrienden? Dat waren twee leeuwen!
Even later zien we Saar appels plukken met de hulp van een stel olifanten, jawel! En ze zit te fluiten tussen een stel knalblauwe en -rode wonderlijke vogels. Dat is wel even leuker dan in je eentje blokfluit spelen, net als een vlinder zien die fladdert tussen... een paar gezellige, wollige bruine beren!


Kortom, Mark Janssen laat zien hoe kinderen met gebruik van hun fantasie een heel andere wereld kunnen maken. Als je fantaseert dat je samen met twee tijgers een hoedje past dan is dat veel grappiger en spannender dan in je eentje spelen. Mark Janssen heeft al die kinderfantasie prachtig weten om te zetten in levendige afbeeldingen vol kleur en vaart. Je ziet de kinderen bijna voor je die vol enthousiasme hun kleurrijke verhaal aan je komen vertellen. Het werkt aanstekelijk, voor je het weet verzinnen, jij of de juf, of de andere kinderen zelf bijzondere, wonderlijke verhalen bij alle dagelijkse belevenissen en dan wordt, net als in dit boek, iedere dag een groot avontuur! Heerlijk - fantasievol - boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047708568 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2016
Afmeting 29,7 x 24,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER