jeugd 4-5 jaar

Ilona Lammertink

Het tri-tra tranenboek
tekst Ilona Lammertink
illustraties Lucie Georger


Julie is een heel leuk meisje met heel mooie lange vlechten met strikken erin. Ze heeft een lieve papa en mama en een leuke grote broer Ties en een schattig klein broertje Mees. Ze is gek op de kleur geel en pannenkoeken met stroop en appel. Maar Julie heeft ergens last van. Ze moet elke dag wel om iets huilen, vaak weet ze zelf niet eens waarom. Zoals toen die ene keer dat ze in haar mooie nieuwe jurk naar het feestje van Eef ging. Onderweg kreeg ze weer dat rare gevoel en moest ze huilen. Ze wilde wel stoppen maar wist niet hoe.


Op een dag is opa Teun er. Hij vertelt aan Julie dat er help-tranen en niet-help-tranen zijn. Samen met Ties en opa bedenkt Julie dat tranen-omdat-je-uien-snijdt of tranen-door-de-wind of tranen-omdat-je-zo-blij-bent, help-tranen zijn. Maar tranen-omdat-je-niet-naar school-durft of tranen-omdat-je-bang-bent zijn niet-help-tranen. En Julie heeft veel last van deze niet-help-tranen weet opa. 'Maar hoe kom ik  er nou van af?' vraagt ze, want ze vindt die tranen helemaal niet leuk. Opa weet daar wel iets op. Hij geeft haar een krachtspreuk en elke keer als ze die tranen weer voelt kriebelen dan moet ze die krachtspreuk zeggen, dat mag ze zachtjes of hardop doen.
De volgende dagen probeert Julie het uit, en het helpt! Julie is er helemaal blij om. Natuurlijk moet ze af en toe nog huilen, dat moet iedereen wel eens, maar als ze haar krachtspreuk zegt dan zijn haar niet-help tranen snel weer weg. Julie is nu de baas over haar tranen geworden!


In dit boek heeft Ilona op een leuke speelse manier het probleem van niet-help tranen onder de aandacht gebracht. Als je dit boekje samen met het kind leest zal het kind zich herkennen maar niet aangevallen voelen. Er wordt heel gewoon over de tranen gedaan en opa heeft een erg leuke oplossing bedacht met zijn spreuk. De spreuk zelf had van mij wat minder 'volwassen' mogen zijn -hoewel ik zelf ook geen andere weet te bedenken- maar deze spreuk zal een kind wel een heel eind verder helpen.
Achterin het boek staan tips van Ilona voor ouders en begeleiders om een kind dat last heeft van niet-help-tranen bij te staan om die vervelende tranen te leren overwinnen.
Eerste boekje uit de Bobbels & Bubbels serie, een nieuwe serie boekjes om kinderen emotioneel sterker te maken als dat nodig is.


Ilona Lammertink is integratief kindertherapeute. Integratieve Kindertherapie is een korte en intensieve vorm van psychotherapie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, die een probleem hebben op sociaal emotioneel vlak. De grondgedachte van de therapie is dat het kind uiteindelijk zelf, bewust of onbewust, weet wat het nodig heeft om het probleem tot een oplossing te brengen. Kinderen krijgen veel ruimte en erkenning voor wat ze op dat moment belangrijk vinden, mede hierdoor vinden ze de therapie vaak leuk.


ISBN 9789044815818 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis december 2011
Formaat: 25 x 26 cm Leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER