jeugd 4-5 jaar

Sanne Miltenburg

http://www.sannetekent.nl

 

Mijn vriend de heksenkat
Sanne Miltenburg


Het is bijna Halloween, het huis van Noah is al versierd met een spinnenweb boven de deur en pompoenen bij de trap. Buiten sjokt een zwart katje over de straat, hij is drijfnat. Het katje belt uit pure ellende aan bij Noah.


'Wat ben jij mager,' zegt Noah. 'Heb je geen baasje?'
Hij aait het beestje zachtjes . 'Als je blijft,
heb je nooit meer honger,' Het katje spint.
'Hoe zal ik je noemen?'
Het katje schraapt zijn keel.
'Miauw ... ik heet Salmiak,'


Hij vertelt dat hij een heksenkat is. Dat vindt Noah wel spannend. Dan kunnen ze vanavond misschien Halloween vieren met een echte heks! Maar Salmiak is niet zo enthousiast, sterker nog hij is heel bang. Het baasje van Salmiak heet Feeks en dat is ze ook. Salmiak moest steeds maar spullen bij mensen stelen, daar maakt Feeks toverdrankjes van. Het was heel gevaarlijk werk wat Salmiak moest doen en het was nooit goed. En nu is Salmiak gevlucht, hij was zo moe...


'Ik bescherm je wel' zegt Noah. Maar dan hadden ze buiten Feeks gerekend. Als Salmiak en Noah lekker warm in bed liggen wordt er gebonsd op het raam. Het is Feeks met een lange boodschappenlijst in haar handen! Ze wil haar kat terug! Hij moet spullen voor haar halen. Noah wil de kat beschermen maar Feeks gooit gelijk haar toverkunsten in de strijd...  En daar gaat Noah... door het raam zweeft hij naar buiten. Maar Salmiak is er ook nog en die heeft ondertussen ook wel wat geleerd tijdens zijn verblijf bij Feeks. Toch wordt het nog een flinke strijd want Feeks zal en moet haar kat terughebben...
Gelukkig krijgt Noah ineens een fantastisch idee en hebben de kinderen toch nog een geweldig Halloween! En Feeks? Die is ineens een stuk aardiger!


De afbeeldingen zijn aanvankelijk heel licht en vriendelijk maar bij het verschijnen van de heks worden de illustraties veel donkerder en griezeliger. De heks is aanvankelijk best wel eng, zeker als ze voor het raam staat, maar dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij een heksenboek en Halloween. Het is een spannend verhaal met kleine grapjes. Kinderen zullen het boek vermoedelijk lekker griezelleuk vinden.


Leuk boek om voor te lezen rond Halloween, maar buiten die periode kan het natuurlijk ook altijd.


ISBN 9789044834185 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | oktober 2018
Formaat 29,7 x 21,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 28 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Prinses Cupcake
Sanne Miltenburg


Prinses Cupcake is gek op snoepen en bakt daarom elke dag lekkere dingen in de grote keuken van het kasteel.


Vandaag komt haar nieuwe juf dus bakt ze een heerlijke aardbeientaart. Maar juf Ultra wil niets weten van taart en slagroom! Veel te ongezond. Ze pakt zelfs de sleutel van de keuken af! Prinses Cupcake mag nooit meer snoepen. Vanaf nu gaan ze sporten... héél veel sporten.
We zien juf Ultra schreeuwen en schetteren, ze houdt scores bij, heeft een fluitje om haar nek en een sporthorloge om haar pols.
Arme prinses Cupcake, we zien haar rennen, klimmen, springen. Juf Ultra houdt alles in de gaten en volgt een strak sportschema.


Maar op een dag ziet Prinses Cupcake de sleutel van de keuken hangen en ze verzint een list... Voordat juf Ultra het in de gaten heeft, weet Cupcake de sleutel te pakken te krijgen en dankzij alle sportlessen kan ze heel snel hopla de keuken in rennen. Natuurlijk gaat de deur gelijk op slot. Dan kan juf Ultra haar niet tegenhouden.
Eindelijk kan ze weer eens lekker bakken, haar favoriete recept, cupcakes met aardbeien. Hmmm wat zal dat lekker smaken na al die tijd. Cupcake proeft het al bijna.


Maar juf Ultra is heel boos, ze zal en moet de keuken in en dat lukt haar! We zien haar woedend de heerlijke cupcake pakken, al roepend 'Dat gaat de vuilnisbak in!' De stoom komt bijna uit juf Ultra's oren. Cupcake probeert haar nog tegen te houden en ze worstelen bijna met elkaar, de juf valt... En dan gebeurt het grote wonder! Vanaf die dag is alles anders!


Een verhaal over snoepen en te fanatiek zijn. Juf Ultra is zelfs zo fanatiek dat ze nergens anders interesse meer in heeft. Haar blik is alleen maar gericht op gezond leven en sporten, sporten en nog eens sporten. Er is geen tijd meer voor plezier of lekker eten. Ze drilt de arme prinses alle kanten op.
Prinses Cupcake wilde alleen maar snoepen en was elke dag in de keuken bezig. Dat was ook niet goed. Alle twee moesten ze de gulden middenweg vinden en dat is helemaal gelukt... Maar hoe dat gebeurt is? Dat kun je in het boek lezen.


Het verhaalt leert kinderen (en hun ouders) dat snoepen niet altijd heel erg is, soms een beetje snoepen kan best maar het moet wel binnen de perken blijven omdat het ongezond is en je er dik van kan worden. De juf staat mogelijk model voor de overbezorgde ouder, die een beetje teveel doorslaat en hun kind supergezond willen hebben en daarom aldoor moet sporten en er geen tijd voor pret maken meer is. Toch is het verhaal gelukkig niet belerend.


Bij de duidelijk afgedrukte tekst zijn de tekeningen, eveneens van Sanne Miltenburg, te zien. Ze zijn heel zacht van kleur, alleen juf Ultra, de koninklijke kat en Prinses Cupcake springen er qua kleur uit. De afbeedingen in zijn geheel hadden van mij iets pittiger gemogen.


Achterin het boek staat nog een lekker recept van een gezonde volkoren muffin met lekkere aardbeien en bananen!
Lief boekje.


ISBN 9789044831436 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 26 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar blijft de herfst?
Sanne Miltenburg


Dat het zeker herfst gaat worden is duidelijk, als opwarmertje zien we als we het boek openslaan gelijk al allerlei boombladeren in de mooiste herfsttinten. Het ziet er kleurrijk en warm uit net als het hol van Konijn, dat we na de titelpagina kunnen zien. Konijn zit gezellig met Egel aan tafel koffie te drinken, de kaars brandt en de schaal met koekjes lacht hen uitnodigend toe. Konijn heeft er zin in! De herfst- en wintertijd wordt vast heel gezellig met Egel. Maar Egel helpt hem uit de droom. Hij houdt namelijk elk jaar een winterslaap, van het begin van de herfst, als het eerste blad rood wordt, tot het weer lente is.


Konijn is er verdrietig van en als Egel weer naar zijn eigen huis is en Konijn in bed ligt, kan hij er niet van slapen. Zo'n lange tijd zonder zijn vriend, dat kan toch niet? Maar de volgende dag ziet hij tot zijn schrik dat de bladeren al rood beginnen te worden... Als hij nou eens zorgt dat Egel ze niet ziet! Dan valt hij ook niet in slaap. Vanaf die dag is Konijn elke dag druk in de weer om de blaadjes te verstoppen.
Egel begrijpt er niets meer van. Hij is zo vreselijk moe maar er zijn nog steeds geen rode blaadjes aan de bomen, hoe kan dat nou? Waar blijft de herfst? En wat doet Konijn toch steeds buiten in alle vroegte?


Het is natuurlijk hartverwarmend dat Konijn zijn vriend niet zo lang wil missen en er zoveel voor over heeft om hem wakker te houden. Maar zo het kan natuurlijk niet doorgaan. Egel valt bijna om van de slaap en eigenlijk is Konijn ook heel moe van het verzamelen. Hoe zal dit aflopen? Sanne Miltenburg heeft gelukkig een mooie oplossing bedacht waar zowel Konijn als Egel heel blij mee zijn.


Als je het boek uit hebt blijft er een warm gevoel achter. Dat komt niet alleen door het lieve verhaal maar ook door de mooie kleuren die in de afbeeldingen gebruikt zijn. Sanne Miltenburg heeft de herfstsfeer perfect te pakken gekregen. Je zou zelf ook lekker gezellig bij Konijn in zijn huisje willen kruipen. Het kleine muisje dat op elke afbeeldingen te zien is denkt er zo te zien precies zo over.
De voor een prentenboek vrij lange tekst is in korte zinnen geschreven en in een duidelijk lettertype afgedrukt.


Kortom, een fijn boek om op knusse herfst- en winteravonden uit voorgelezen te krijgen.


Zie ook het inkijkexemplaar


(Op de website van Sanne Miltenburg kunnen we lezen dat ze er naar streeft dat haar prentenboeken in tien verschillende talen worden uitgebracht zodat ze meer kinderen met haar verhalen kan bereiken. Het is dan ook leuk om te lezen dat dit boek o.a. in het Koreaans en Chinees vertaald gaat worden.)


ISBN 9789044827934 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2016
Afmeting 29,7 x 21,7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 19 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren