jeugd 4-5 jaar

Sanne Miltenburg

http://www.sannetekent.nl

 

Waar blijft de herfst?
Sanne Miltenburg


Dat het zeker herfst gaat worden is duidelijk, als opwarmertje zien we als we het boek openslaan gelijk al allerlei boombladeren in de mooiste herfsttinten. Het ziet er kleurrijk en warm uit net als het hol van Konijn, dat we na de titelpagina kunnen zien. Konijn zit gezellig met Egel aan tafel koffie te drinken, de kaars brandt en de schaal met koekjes lacht hen uitnodigend toe. Konijn heeft er zin in! De herfst- en wintertijd wordt vast heel gezellig met Egel. Maar Egel helpt hem uit de droom. Hij houdt namelijk elk jaar een winterslaap, van het begin van de herfst, als het eerste blad rood wordt, tot het weer lente is.


Konijn is er verdrietig van en als Egel weer naar zijn eigen huis is en Konijn in bed ligt, kan hij er niet van slapen. Zo'n lange tijd zonder zijn vriend, dat kan toch niet? Maar de volgende dag ziet hij tot zijn schrik dat de bladeren al rood beginnen te worden... Als hij nou eens zorgt dat Egel ze niet ziet! Dan valt hij ook niet in slaap. Vanaf die dag is Konijn elke dag druk in de weer om de blaadjes te verstoppen.
Egel begrijpt er niets meer van. Hij is zo vreselijk moe maar er zijn nog steeds geen rode blaadjes aan de bomen, hoe kan dat nou? Waar blijft de herfst? En wat doet Konijn toch steeds buiten in alle vroegte?


Het is natuurlijk hartverwarmend dat Konijn zijn vriend niet zo lang wil missen en er zoveel voor over heeft om hem wakker te houden. Maar zo het kan natuurlijk niet doorgaan. Egel valt bijna om van de slaap en eigenlijk is Konijn ook heel moe van het verzamelen. Hoe zal dit aflopen? Sanne Miltenburg heeft gelukkig een mooie oplossing bedacht waar zowel Konijn als Egel heel blij mee zijn.


Als je het boek uit hebt blijft er een warm gevoel achter. Dat komt niet alleen door het lieve verhaal maar ook door de mooie kleuren die in de afbeeldingen gebruikt zijn. Sanne Miltenburg heeft de herfstsfeer perfect te pakken gekregen. Je zou zelf ook lekker gezellig bij Konijn in zijn huisje willen kruipen. Het kleine muisje dat op elke afbeeldingen te zien is denkt er zo te zien precies zo over.
De voor een prentenboek vrij lange tekst is in korte zinnen geschreven en in een duidelijk lettertype afgedrukt.


Kortom, een fijn boek om op knusse herfst- en winteravonden uit voorgelezen te krijgen.


Zie ook het inkijkexemplaar


(Op de website van Sanne Miltenburg kunnen we lezen dat ze er naar streeft dat haar prentenboeken in tien verschillende talen worden uitgebracht zodat ze meer kinderen met haar verhalen kan bereiken. Het is dan ook leuk om te lezen dat dit boek o.a. in het Koreaans en Chinees vertaald gaat worden.)


ISBN 9789044827934 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2016
Afmeting 29,7 x 21,7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 19 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren