jeugd 13-15 jaar

Ilse de Keyser

http://www.ilsedekeyzer.be

 

altHet bord in de doos
Ilse de Keyser


De dertienjarige Hanna vindt het hele Halloweengedoe maar niets. Gemaskerde kinderen die je laten schrikken, pompoenen die gemeen kijken, voor haar hoeft het niet. Ze is dan ook ‘vergeten’ dat ze verkleed naar het feestje van haar vrienden Katie en Thomas moest komen.
Terwijl haar zus en haar vriend samen achterblijven thuis, fietst Hanna door de regen naar het huis van Katie, die alleen thuis is. Haar vrienden zijn niet bang aangelegd, en lachen met Hanna’s terughoudendheid. Ze wordt geschminkt, en ze moet meedoen met het spel met het ouija-bord, dat Katie gevonden heeft.
Thomas vertelt dat geesten in de nacht van Halloween een nieuw lichaam zoeken, al gelooft hij er niet in. Maar Hanna voelt zich niet prettig meer vanaf het moment dat ze zogenaamd contact hebben met geesten. Ze blijft slapen, al komt daar weinig van terecht.


Thuis op haar kamer ruikt het vreemd, en het is net of er iemand in haar bed heeft gelegen. Thomas belt met de mededeling dat er iets vreemds is met de foto’s die hij gemaakt heeft. Maar alleen met de foto’s waar Hanna op staat!
Na Halloween komt Allerzielen, de dag waarop Hanna’s moeder altijd met hen naar het kerkhof gaat, om het graf van hun vader te bezoeken. Deze keer voelt Hanna zich niet lekker en ze gaat pas de dag erna met zus Debbie. Hoewel ze de omgeving kent, wil ze er zo snel mogelijk weg. Het is er akelig!  En zo heeft ze ook nog tijd om haar verloren horloge op te halen bij Katie.
Het gesprek met Katies moeder, die nogal spiritueel ingesteld is,  doet geen goed aan Hanna’s gemoedsrust. Ze slaapt slecht, heeft geen eetlust meer, en er gebeuren steeds akeliger dingen. Kan dit wel goed aflopen?


Er mankeert niets aan de plot van het verhaal, dat precies past bij Halloween. Het is zo’n verhaal dat je niet ’s avonds in het donker moet lezen als je alleen thuis bent, zo griezelig is het.


Helaas rammelt het wel – of is dat om het griezeleffect te verhogen? Er worden zijwegen in geslagen die dan weer niet uitgewerkt worden, zodat je je afvraagt waarom ze überhaupt in het verhaal voorkomen. De vriend van Debbie bijvoorbeeld, of de verliefdheid van Hanna.
De enige die een béétje uit de verf komt is Hanna. Haar angst wordt gevoed door allerlei voorvalletjes, die op zich niets te betekenen hebben, maar opgeteld naar een onafwendbaar einde leiden.


Ilse De Keyzer is leerkracht in een middelbare school. Daarom is het nogal vreemd dat er hele stukken in het verhaal zijn die in een saaie stijl geschreven zijn. De zinsopbouw varieert weinig, hetgeen een starre indruk geeft, alsof er feiten opgesomd worden, in plaats van dat er een griezelig verhaal verteld wordt. Dat is jammer, want alle ingrediënten die er een spannend griezelverhaal van hadden kunnen maken zijn aanwezig.


ISBN 9789044826531 | hardcover | 125 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2015
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 12 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER