jeugd 4-5 jaar

Carry Slee

Het grote Carry Slee voorleesboek
Carry Slee


Flaptekst:
Carry Slee debuteerde twint jaar geleden met De klas van Rik en Roosje. Dagmar Stam maakte er de vrolijke illustraties bij. De jaren daarna volgden nog meer voorleesboeken van dit succesvolle duo. Vele kinderen groeiden op met de verhalen over bijvoorbeeld Rik en Roosje en Iris en Michiel. Later ging Carry ook met andere bekende illustratoren samenwerken. In dit boek zijn de leukste voorleesverhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar uit het oeuvre van carry gebundeld. Bij de verhalen zijn de oorspronkelijke illustraties opgenomen. Een mooie illustratie van twintig jaar Carry Slee!

---

Carry Slee is natuurlijk niet meer weg te denken uit de kinderboekenwereld. Ook ontvangt zij de een na andere prijs voor haar werk. Kinderen zijn gek op haar boeken. Als je haar website bekijkt dan is de rij boeken die ze geschreven heeft indrukwekkend. De 'leren lezen' boekjes, de verzameling dierenverhalen (verzameld in het grote kwispelstaartjesboek) de Timboektoeserie, de Young Adult boeken en ga zo maar door. Ze schrijft voor jong en oud. Dankzij haar zijn veel kinderen gaan lezen en dat is de grote verdienste van Carry Slee. Het is dan ook terecht dat er aandacht besteed wordt aan haar twintig jarig schrijverschap. Eind september 2010 is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau hiervoor.

In dit boek zijn dus een stel verhalen verzameld uit verschillende boeken van Carry Slee. Natuurlijk komen we Rik en Roosje tegenmaar ook het leuke verhaal over de Jokpiet en het prachtig geïllustreerde verhaal (Thé Tjong-Khing), dat 25 pagina's beslaat, getiteld De zonnetjesbroek.
Maar ook een verhaal over Kakkie, uit een van haar nieuwste boeken en het verhaal over juf Suikertoetje die echt een heel gemene en nare juf is. Bij elkaar staan er 21 verhalen in het mooi verzorgde hardcover boek.
Zoals altijd in een verhalenbundel zijn er sterkere en zwakkere verhalen. Maar naar de meeste voorgelezen verhalen zullen de kinderen met veel plezier luisteren. Het is voor de kinderenen jongeren  te hopen dat Carry Slee nog veel boeken zal schrijven.


ISBN 978 90 499 2422 5 Hardcover 127 pagina's Carry Slee | september 2010

© Dettie, 11 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bram en Ollie - Buurvrouw Mopperkont en haar hondje Kakkie
Illustraties: Noëlle Smit


Na lange tijd boeken voor jongeren van tien jaar en ouder geschreven te hebben keert Carry Slee met dit boek terug naar het begin van haar indrukwekkende schrijfcarrière, die ze startte met boeken voor peuters en kleuters.


Bram en Ollie - Buurvrouw Mopperkont en haar hondje Kakkie
is het vermakelijke verhalenboek over de twee honden Bram en Ollie. Bram is de grote wijze hond waar Ollie als puppie bij komt te wonen. Bram leert Ollie alles over het hondenleven, o.a. dat hij beter niet in huis kan plassen, waar je lekker kan snuffelen, welke honden leuk zijn en voor welke honden je uit moet kijken. Een van die honden is Kakkie. Zij is namelijk een erg verwaande hond. Zij gaat naar hondenshows en ligt niet gewoon op het gras in de tuin, welnee dan wordt ze vies, maar op een kussentje. Bram heeft een erge hekel aan Kakkie want behalve bekakt is ze ook nog eens een vals kreng, ze haalt van alles uit en zorgt er dan voor dat Bram de schuld krijgt.
(Buurvrouw Susan  heeft altijd en eeuwig wat op Bram aan te merken dus noemt hij haar buurvrouw Mopperkont en Jaqueline oftewel Sjakkie, de hond van de buurvrouw, wordt natuurlijk Kakkie genoemd.)
Gelukkig hebben Bram en Ollie niet altijd met die vreselijke Kakkie te maken, sterker nog, vaker hebben ze gewoon veel plezier samen. Ollie is maar wat blij met zo'n grote sterke broer als Bram.


Het zijn lekker vrolijke en grappige verhalen over twee honden. Elk verhaal, met illustraties, beslaat zo'n zeven pagina's. Sommige verhalen vind ik een beetje abrupt afbreken, er is geen afsluitende zin, maar dat neemt niet weg dat ze erg plezierig zijn om te lezen. De hondjes zijn echte honden, zoeken kluiven, rennen lekker door het zand, springen het water in enz. Een grote berg aarde is natuurlijk heerlijk om in te springen en vooral het uitschudden moet niet vergeten worden. Erg leuk is het verhaal 'Kakkie is jarig'. Ze krijgt natuurlijk bezoek van andere prijshonden en die zijn zo mogelijk nog deftiger. Toch blijkt dat elke hond, hoe deftig ook, toch een hond blijft.
De illustraties van Noëlle Smit zijn kleurrijk en humorvol. Van buurvrouw Mopperkont en Kakkie straalt de verwaandheid af. Bram is de  goedmoedigheid zelf  en Ollie is natuurlijk de grappige kleine pup, met een leuke, nieuwsgierige snoet.

Een mooi boek om uit voor te lezen en samen de plaatjes te bekijken.

 

ISBN 9789049923884 Hardcover 103 pagina's FMB uitgevers oktober 2009
Leeftijd: Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Buurvrouw Mopperkont en haar hondje Kakkie
Carry Slee


Mevrouw Mopperkont, dat ben ik in dit geval. De verhalen over het hondje Ollie zijn op zich best grappige verhalen, de avonturen zijn alledaagse voorvallen die zomaar kunnen gebeuren. Niet erg origineel, maar dat hoeft voor kinderen van een jaar of vijf waarschijnlijk ook niet. Zij herkennen het dagelijkse leven en het kan best zijn dat kinderen dat heel leuk vinden. Maar ik vind het helemaal niet leuk.
De honden in kwestie: Ollie, Bram en Kakkie zijn vermenselijkt. Ze kunnen met elkaar praten en denken als mensen. Dat kan nog, maar niet in een boek waar ook de mensen hun eigen rol spelen. En waar de honden die mensen verstaan en er op reageren, buiten een bevel opvolgen dus.

'Het wordt jouw hondje dan heeft ze iets om mee te spelen', zegt een aspirant-hondenkoper tegen de eigenaresse van de honden. En dan denkt Ollie: 'dat komt goed uit. Ik kan heel goed spelen.'
Voor mij kan dat niet, het is het een of het ander, niet de twee vermengd. Het irriteert mij en ik zou dit niet willen voorlezen. Wel zijn de verhaaltjes heel beeldend, en dat zou nu wel weer leuk zijn: filmpjes, waarbij de mens zijn mond houdt...

Wat wel mooi is: de illustraties van Noëlle Smit!

© Marjo, januari 2010