jeugd 4-5 jaar

Rocio Bonilla

Welke kleur heeft een zoen?
Rocio Bonilla


Monica, door iedereen Minimoni genoemd is gek op fietsen, zwaluwen, taarten, verhaaltjes en nog veel meer. Maar schilderen vindt ze het aller-, aller-, allerleukste. Ze schildert gele bananen, rode lieveheersbeestjes, kortom alles wat maar ene kleur heeft, schildert ze na. Maar denkt ze ineens, welke kleur heeft een zoen?

Minimoni denkt zich suf. Zou een zoen rood zijn? Net als pastasaus ? Maar rood is ook de kleur van woede, en je geeft toch geen zoen als je boos bent? Nee een zoen is vast niet rood.

Groen misschien? Een krokodil is wel heel leuk. Maar groen is ook de kleur van broccoli en kool en erwten en Minimoni vindt dat heel vies. Een zoen is vast niet groen. Maar welke kleur heeft een zoen dan wel? Geel als zonnebloemen en... wespen? Bruin als chocolade en... poep? Wit als prachtige maar ijskoude sneeuw?

© Rocio Bonilla

Minimoni piekert zich suf, ze weet het echt niet, gelukkig bestaan er nog lieve mama's en die weten precies wat voor kleur een zoen heeft... Welke kleur het is? Dat verklap ik niet maar je raadt het nooit!


Het idee op zich is al leuk maar de uitvoering is nog leuker. Minimoni is een grappig ondernemend meisje dat de gekste dingen verzint om toch maar te weten te komen wat voor kleur een zoen heeft. We zien op de afbeeldingen hoe ze piekert en alles wat ze bedenkt voor zich ziet. Op de ene pagina zien we bijvoorbeeld Minimoni heerlijk vrolijk zwemmen in het prachtig blauwe water en op de tegenoverliggende pagina zien we een droevige Minimoni want blauw is ook de kleur van verdriet. We zien een prachtige toren van leuke grijze dieren, de toren is zo hoog dat je het boek moet draaien, maar rook is ook grijs en rook is heel vies en dat zien we op de andere pagina afgebeeld. En zo passeren allerlei kleuren de revue.

© Rocio Bonilla


Het zijn vooral de contrasten die zo grappig zijn, contrasten die bovendien nog benadrukt worden door de gebruikte techniek.  De ene pagina is rijk gekleurd, bijna een schilderijtje, de andere pagina bestaat uit tekeningen in één tint die heel eenvoudig zijn maar wel vol uitdrukking zitten.
Op de laatste pagina mag je zelf zoenen een kleur geven...


Een boek voor kunstenaars en kussers staat op de cover en dat is ook zo! Een boek om te zoenen!


ISBN 978904486210 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2015
Formaat: 29,6 x 21,9 cm | NUR 273 | leeftijd 4+

© Dettie, 26 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER