Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Jackie Azúa Kramer

https://www.jackieazuakramer.com

http://www.lisabrandenburg.nl

 

Daar ben ik te groot voor
illustraties: Lisa Brandenburg
tekst: Jackie Azúa Kramer


Op de dag dat Prunella jarig is, verandert er veel in haar jonge leventje, want nu is ze natuurlijk overal te groot voor.
Ze is te groot voor het spelen met haar lievelingspop Polly, te groot voor hartjespannekoeken, dierenkoekjes, zeepbellen in bad, van de glijbaan gaan en zelfs een kinderijsje is ook voor ukkies net als een kinderfeestje... Daar ben ik te groot voor, denkt  Prunella steeds. Maar leuk is het niet want ze is daardoor wel alleen, terwijl alle andere kinderen overal lekker samen spelen en pret maken. Thuis pakt ze toch maar gauw haar pop Polly maar samen spelen is er niet meer bij... daar is Prunella toch écht wel te groot voor.


's Nachts begint het evenwel flink te donderen en te bliksemen en ja voor onweer bang zijn is Prunella vanzelfsprekend ook te groot. Maar die arme pop Polly is wèl heel bang! Zij wil bij papa en mama in bed slapen en, goedig als ze is,  Prunella gaat dan maar met haar mee... En zo heeft Prunella een geweldige oplossing bedacht, niet zij maar Polly wil zo graag van de glijbaan glijden en zandtaartjes bakken en theekransje spelen. Is dat even een geluk om zo'n pop te hebben! Nu kan Prunella haar mooi laten zien hoe lief ze Polly vindt en dat ze al die spelletjes voor kleine kinderen wel voor haar over heeft...


De tekst bij de paginagrote zachtgekleurde afbeeldingen bestaat voornamelijk uit twee tot vier zinnen. De zich steeds herhalende uitroep 'Daar ben ik te groot voor' zullen kinderen vermoedelijk gauw overnemen en meeroepen als het verhaal aan hen voorgelezen wordt. Alleen die naam, Prunella, had van mij anders gemogen. Het klinkt als de naam van een deftige dame! Maar het verhaal zelf is lief.


Prunella heeft, net als haar pop een grappig snoetje. Haar ogen kijken voortdurend parmantig en zelfbewust in het rond. Het is duidelijk dat zij 'véél' ouder is dan de andere kinderen, maar toch is ze ook het kleine meisje dat ze in werkelijkheid nog is. Dat is knap gedaan door de illustratrice. De pop is ook 'levend', er is tenminste een interactie tussen Prunella en Polly, ze praten en spelen met elkaar, de pop loopt en knuffelt en heeft ideeën.
Het overige speelgoed is gewoon stilstaand speelgoed.


'Een teder boek over groeien voor kleine grote en grote kleine mensen' is op de flaptekst te lezen, en dat klopt helemaal! Het is een vriendelijk en hartverwarmend verhaal.


ISBN 9789044830249 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | september 2018
Vertaald door Clavis uitgeverij| Afmeting 26,9 x 25,7 cm | Leeftijd 3+

Dettie, 27 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER