jeugd 4-5 jaar

André Kuipers

http://blogs.esa.int/andre-kuipers

 

André het astronautje gaat naar Mars
André Kuipers

André houdt blij een kaart omhoog. 
Kijk eens, Muis! Deze is voor ons!
Samen lezen ze verder: Groetjes van Mars!
Komen jullie een keer kaasfonduen?
‘Jippie!’ juicht Astromuis. ‘Een uitnodiging. Laten 
we opa vragen of we zijn raket mogen gebruiken.’


Niet lang geleden reisden André en Muis met een echte raket naar de maan. Onderweg maakten ze nieuwe vrienden en nu zijn ze uitgenodigd op Mars! Opa wil zijn raket best uitlenen maar vertelt dat Mars heel ver weg is. Het duurt wel 200 dagen om de rode planeet te bereiken. Oei, dat vinden André en Muis wel lang. Maar weet je wat? Ze besluiten om hun vriendin Valentina en haar hond Laika mee te nemen. Samen houden ze de lange reis wel vol.

Voordat ze kunnen vertrekken moeten er heel veel boodschappen gehaald worden want in de ruimte zijn geen supermarkten. En dan stappen André en Muis in de raket en daar gaan ze! Maar waar zijn Valentina en Laika? Zij gingen toch ook mee?

Valentina en Laika hebben een bijzondere baan. Ze werken in het ruimtestation. André en Muis maken de raket vast aan het ruimtestation en nemen binnen een kijkje. Vanuit een raampje kunnen ze naar de aarde kijken. Valentina wijst naar het noorderlicht. Wat is dat mooi! En dan stappen ze allemaal in de raket, nu begint de reis past echt.

Opa had gelijk: de reis naar Mars duurt erg lang. De vier vrienden moeten elke dag sporten zodat hun spieren sterk blijven. En dagelijks zijn er klusjes te doen. Ze zijn zo druk dat de tijd voorbij vliegt. En dan landt de raket op Mars. Wat is het leuk om de grappige ruimtewezentjes weer te zien! De Marsvrienden hebben een verrassing voor André, Valentina, Muis en Laika. Wat zal het zijn?

Opnieuw hebben André Kuipers en illustratrice Natascha Stenvert een prachtig boekje gemaakt. Het verhaal is allerliefst en ook leerzaam. Op een leuke manier maken kinderen van twee tot vijf jaar kennis met de ruimtevaart. Kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen aan de hand van de prachtige tekeningen de meest fantasievolle verhalen verzinnen.

Leuk is dat het hondje in het boek Laika heet. De hond Laika was het eerste levende wezen dat in de ruimte een volledige cirkel rond de aarde maakte. De allereerste vrouw in de ruimte heette Valentina Tereshkova. Toeval? Vast niet!

Het boek heeft een mooi, groot formaat en een stevige kaft. De kleuren zijn helder en vrolijk zonder dat het geheel te druk wordt. Net als bij het vorige boek - André het astronautje – is ook de opbrengst van dit boek voor Stichting Hoogvliegers wat ik een mooi gebaar vind. De kinderboeken over André het astronautje zijn feestelijk en innemend. Na het lezen van dit boek zullen kinderen weten wat ze later willen worden: astronaut natuurlijk!

ISBN 9789048819577| hardcover | 32 pagina's| Moon| april 2014
Met illustraties van Natascha Stenvert
Geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar

© Annemarie, 14 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAndré het astronautje
André Kuipers
met illustraties van Natascha Stenvert

Kleine André vindt de maan heel mooi. Elke dag kijkt hij ernaar. Overdag is de maan grijs, maar 's nachts is hij geel. 'Waarvan is de maan eigenlijk gemaakt?' vraagt hij aan muis. 'Van diamant? Of van kaas misschien?' André zou er weleens een hapje uit willen nemen...

André en muis willen een reis naar de maan maken. En……in de schuur van opa staat een oude raket! Die mogen ze vast wel gebruiken. Er is nog veel meer nodig om een reis  naar de ruimte te maken. Zo kan een raket niet vliegen zonder brandstof en moeten André en muis een ruimtepak aan. Gelukkig zijn er allemaal lieve mensen die de helpende hand bieden.

En dan is het zover. Vanuit de tuin van opa stijgt de raket op en al snel zijn André en muis in de ruimte. En wat ze daar beleven…..

Nee maar, daar komt een ruimteschip voorbij. Een stel vreemde figuurtjes zwaait naar André en muis. “Hallo” roepen ze. “Wij komen van Mars. Gaan jullie naar de maan? Mogen wij mee? Wij willen ook wel eens zien waarvan de maan is gemaakt.” Ja hoor,” antwoordt André. “Haak maar aan!”

André het astronautje
is een mooi en verzorgd prentenboek. Op de voorkant zweven André en muis in hun ruimtepakken door de ruimte. Sommige sterren fonkelen als je het boek beweegt. Het verhaal is allerleukst geschreven. Het is speels en fantasievol maar er wordt bijvoorbeeld ook verteld dat je in de ruimte zweeft en dat je een parachute nodig hebt om weer veilig op aarde te kunnen landen. Een leuke mix van fantasie en werkelijkheid.

De illustraties van Natascha Stenvert zijn prachtig. Heel kleurrijk en vrolijk. Het plezier spat van de pagina’s af.  Naast een voorleesboek is het ook een heerlijk kijkboek want de tekeningen beelden het verhaal uitstekend uit.

De opbrengst van het boek wordt geschonken aan Stichting Hoogvliegers dus met het (voor)lezen van dit boek doe je niet alleen jezelf een plezier!


ISBN 9789048813957 | hardcover |32 pagina's| Moon | oktober 2012

Geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar

© Annemarie, 24 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER