Boekenarchief H

Esther van der Ham

Controle!
Esther van der Ham


In de ogen van de buitenwereld heeft Marjolein het ideale leven: ze is getrouwd met haar jeugdliefde Luc met wie ze twee kleine dochters heeft, werkt in een boekhandel terwijl ze dol is op boeken en lezen, zingt bij een koor en gaat ook nog steeds om met haar tegenpool en jeugdvriendin Martine. Marjolein is rustig en vindt haar kinderen een verrijking, Martine is een feestbeest die een hekel heeft aan kinderen, behalve aan die van Marjolein, die ze best een uurtje kan verdragen.


Toch gaat niet alles in Marjoleins leven over rozen. Ze heeft een zeer moeizame relatie met haar autoritaire moeder, voor wie ze nooit goed genoeg is. Haar zus Emma was altijd het lievelingetje. Luc is zo onzelfstandig dat hij nog geen pizza in de oven kan doen, vergeet alles en toont weinig begrip voor Marjoleins zorgen als er bij haar tijdens een preventieve mammografie een onregelmatigheid wordt gezien. Haar leven is zo druk dat ze weinig aan dingen voor zichzelf toekomt. Ze haalt haar vreugde uit het contact met haar dochters (die de aandacht krijgen die zij zelf van haar moeder niet kreeg), uit haar baan en vooral uit zingen bij het koor. Ze hoopt dat ze een duet mag zingen met Dominique, een man van haar koor met mooie blauwe ogen, een strak lijf en een vlotte babbel. Soms vlucht ze in haar fantasie in Dominiques armen. Het blijft bij fantasie, want in werkelijkheid gaat ze voor haar relatie met Luc.


Dan staat volkomen onverwacht de politie voor haar deur en blijkt Luc dood te zijn door een ongeluk. Zijn nadelen lijken futiel, nu Marjolein plotseling alleenstaande moeder is. Marjolein en Luc dachten altijd dat ze geldzaken in het geval van calamiteiten goed geregeld hadden, maar dat blijkt niet echt het geval. Financieel gaat het bergafwaarts, het werk in de boekhandel levert niet genoeg geld op en de onregelmatigheid lijkt echt niet goed.
Na een poos ziet ze Dominique als potentiële vader voor haar dochters, maar wat vindt Dominique daar zelf van? En wat krijgt hij eigenlijk voor rare berichten?
Marjoleins gezondheid, haar werk, een nieuwe vader voor haar kinderen: het zijn allemaal gebieden waarover ze geen controle heeft. En als ze dan ergens controle over wil krijgen, is dat op een manier die haar moeder natuurlijk niet goedkeurt.


Controle is een serieuze roman, waarin af en toe de humor niet ontbreekt. De volgende citaten zullen de meeste ouders een glimlach van herkenning bezorgen:


"Vanuit hun slaapkamers klinken geluiden van een flinke verbouwing waarbij het gebruik van een sloophamer niet geschuwd wordt."


"Gisteren was het heel wat beter, toen heb ik na mijn werk met een boek in de tuin kunnen zitten en zelfs vijf minuten achter elkaar kunnen lezen voordat de meisjes met een vraag naast me stonden."


In deze zinnen is de humor bitter:


"Hoe zou die moeder op die hoge hakken het doen als ze haar man verliest? Die hangt vast een nieuw lijstje op de deur en gaat over tot de orde van de dag."


"Als een buitenaards wezen produceer ik iets dat op 'iksnapunie' lijkt. Blijkbaar komt de arts van dezelfde planeet want hij geeft antwoord."


In het midden van het boek kabbelt het verhaal wat, maar dat wordt later goedgemaakt. Alles komt bij elkaar in een verrassend slot!
Vriendschap, relaties, familiebanden en gezondheid zijn belangrijke thema's in deze roman, en vooral: hoe weinig controle je soms hebt over deze gebieden.


ISBN | 9789491886584 | Paperback | 240 pagina's | Droomvallei | december 2016

© Trenke-Riksten-Unsworth, 11 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER