jeugd 4-5 jaar

Monique Berndes

http://www.ingriddieterschubert.com

 

De kikker die wilde kraaien
illustraties: Jann Wienekamp
tekst: Monique Berndes


Het verhaal begint met een geweldige kukelekuuu van de haan. Hij staat trots op het kippenhok en kukelt met alle kracht die hij in zich heeft. De kippen zijn gelijk verliefd en alle andere boerderijdieren zijn vol bewondering voor die stoere haan, behalve... kikker. Die vindt de haan maar een opschepper.  Hij riep:


'Ik kan ook kraaien. Misschien zelfs
nog wel beter dan de haan.'


Nou dat vinden de dieren wel een grote grap. Kikker is gewoon hart-stik-ke jaloers denken ze. Maar de kikker zal het ze wel eens even laten zien...


En daar zit de kikker in de vroege ochtend, op het dak van het kippenhok, hij schraapt zijn keel en vliegt bijna de lucht in zo hard probeert hij te kraaien. Maar helaas, een kikker kan niet kukelen en al helemaal niet mooi kukelen. De dieren schrikken zich zelfs rot van die brul van de kikker en de haan... die lacht zich slap. Zie je wel dat de kikker het niet kan!


De kikker is zo enorm boos dat hij er gauw vandoor gaat, met enorme sprongen gaat hij richting vijver en plonst er gauw in. De dieren weten niet wat ze zien! Wow! Wat geweldig was dat. De kippen zijn gelijk verliefd en de dieren staan vol bewondering te kijken naar de kunsten van de kikker, behalve...


De afbeeldingen van Jann Wienekamp zijn bijna hilarisch, de haan en de kikker zijn zo enorm trots op hun kunsten én zo enorm jaloers! Die gevoelens zijn prachtig weergegeven, maar de brullende kikker die zo hard probeert te kukelen is wel het allerleukst!


Erg grappig verhaaltje, in duidelijke leesbare letters weergegeven, dat aantoont dat ieder zijn eigen talent heeft.  Leuk om voor te lezen en het geeft gelijk een mooie aanleiding om uit te vinden waar de kinderen zelf heel goed in zijn!


ISBN 9789051166835 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat 20 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles is reden voor een feestje
illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
tekst: Monique Berndes


Op de grote advertentieboom ziet Haas een uitnodiging hangen. Eekhoorn geeft een feest, gewoon omdat het zo'n mooie dag is. Dat vindt Haas maar raar, je geeft toch niet zomaar een feest? Maar de wijze Uil zegt dat alles waar je blij van wordt een reden is voor een feestje.

Dat vindt Haas wel leuk want Haas is verliefd, (maar vertelt niet op wie) en dat vindt hij een mooie reden om een feestje te geven. Hij schrijft een uitnodiging en hangt die aan de boom waaraan nu allemaal feestuitnodigingen vastgeprikt zijn. Mol is namelijk blij met zijn nieuwe huis, de slordige Muis heeft een nieuwe poetshulp gevonden, en Bever heeft niet op zijn duim geslagen. Kortom, alle dieren hebben wel een aanleiding gevonden voor een feestje.


Haas loopt vrolijk naar huis en bakt een heerlijke taart voor zijn visite, maar er komt niemand, hoe kan dat nou? Het is allang 8 uur geweest... Hij besluit te kijken wat er aan de hand kan zijn.
Snel loopt hij naar de boom met uitnodigingen en ziet dat er nog maar één briefje hangt, van Uil. Alle dieren moeten zich om negen uur bij hem melden. Daar zijn ze niet blij mee want ze geven die avond allemaal een feestje. Gelukkig heeft Uil, wijs als hij is, de problemen voorzien en een heel goede oplossing bedacht.


Het is een leuk, opgewekt verhaal, alleen een beetje onwaarschijnlijk. Alle dieren hangen hun uitnodiging aan een en dezelfde boom. Het is daardoor bijna onmogelijk dat ze niet zien dat ze allemaal op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip een feestje geven. Deze ongeloofwaardige gang van zaken zal kinderen mogelijk niet opvallen maar het maakt wel het verhaaltje daardoor vrij zwak overkomt.


De afbeeldingen in het boek zijn heel vrolijk en warm van kleur. Haas die een taart bakt waarbij de deegspetters om de oren vliegen is hilarisch om te zien. Maar ook hier is het vrij vreemd dat een taart waar de zwarte rookwolken vanaf komen - zelf het huis uit walmen - toch niet verbrand is... Ook dit zal een kind niet echt opvallen, maar mij wel. Misschien ben ik te streng, te nuchter, en aan het muggenziften maar het stoort me wel een beetje.


Dit bovenstaande neemt niet weg dat het thema - kunnen genieten van de kleinste dingen - wel erg leuk is. Je kunt hierover met kinderen eindeloos over door fantaseren. Vragen waar zij blij van worden en waarom zij een feestje willen geven bijvoorbeeld.
Het is verder ook een erg aantrekkelijk, mooi verzorgd boek om te zien, met mooie illustraties, en het verhaal zelf is verder, mede dankzij het vrolijke onderwerp, wel heel prettig en gezellig om (voor) te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164435| Hardcover | aantal pagina's: 32 | De Vier Windstreken | maart 2016
formaat: 21,5 x 28,7 cm | leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 15 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER