jeugd 4-5 jaar

Monique Berndes & Ingrid & Dieter Schubert (ill)

http://www.ingriddieterschubert.com

 

Alles is reden voor een feestje
illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
tekst: Monique Berndes


Op de grote advertentieboom ziet Haas een uitnodiging hangen. Eekhoorn geeft een feest, gewoon omdat het zo'n mooie dag is. Dat vindt Haas maar raar, je geeft toch niet zomaar een feest? Maar de wijze Uil zegt dat alles waar je blij van wordt een reden is voor een feestje.

Dat vindt Haas wel leuk want Haas is verliefd, (maar vertelt niet op wie) en dat vindt hij een mooie reden om een feestje te geven. Hij schrijft een uitnodiging en hangt die aan de boom waaraan nu allemaal feestuitnodigingen vastgeprikt zijn. Mol is namelijk blij met zijn nieuwe huis, de slordige Muis heeft een nieuwe poetshulp gevonden, en Bever heeft niet op zijn duim geslagen. Kortom, alle dieren hebben wel een aanleiding gevonden voor een feestje.


Haas loopt vrolijk naar huis en bakt een heerlijke taart voor zijn visite, maar er komt niemand, hoe kan dat nou? Het is allang 8 uur geweest... Hij besluit te kijken wat er aan de hand kan zijn.
Snel loopt hij naar de boom met uitnodigingen en ziet dat er nog maar één briefje hangt, van Uil. Alle dieren moeten zich om negen uur bij hem melden. Daar zijn ze niet blij mee want ze geven die avond allemaal een feestje. Gelukkig heeft Uil, wijs als hij is, de problemen voorzien en een heel goede oplossing bedacht.


Het is een leuk, opgewekt verhaal, alleen een beetje onwaarschijnlijk. Alle dieren hangen hun uitnodiging aan een en dezelfde boom. Het is daardoor bijna onmogelijk dat ze niet zien dat ze allemaal op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip een feestje geven. Deze ongeloofwaardige gang van zaken zal kinderen mogelijk niet opvallen maar het maakt wel het verhaaltje daardoor vrij zwak overkomt.


De afbeeldingen in het boek zijn heel vrolijk en warm van kleur. Haas die een taart bakt waarbij de deegspetters om de oren vliegen is hilarisch om te zien. Maar ook hier is het vrij vreemd dat een taart waar de zwarte rookwolken vanaf komen - zelf het huis uit walmen - toch niet verbrand is... Ook dit zal een kind niet echt opvallen, maar mij wel. Misschien ben ik te streng, te nuchter, en aan het muggenziften maar het stoort me wel een beetje.


Dit bovenstaande neemt niet weg dat het thema - kunnen genieten van de kleinste dingen - wel erg leuk is. Je kunt hierover met kinderen eindeloos over door fantaseren. Vragen waar zij blij van worden en waarom zij een feestje willen geven bijvoorbeeld.
Het is verder ook een erg aantrekkelijk, mooi verzorgd boek om te zien, met mooie illustraties, en het verhaal zelf is verder, mede dankzij het vrolijke onderwerp, wel heel prettig en gezellig om (voor) te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164435| Hardcover | aantal pagina's: 32 | De Vier Windstreken | maart 2016
formaat: 21,5 x 28,7 cm | leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 15 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER