jeugd 4-5 jaar

Jan Birck

Zarah & Zottel Deel 1
Hond in Galop
Jan Birck


Op de eerste pagina van dit boek zien we Zarah haar huis uit vluchten. Mama staat namelijk te boren en het lawaai is vreselijk. Zarah gaat gauw naar het pleintje beneden waar kinderen op hun skateboard rijden.


Jammer genoeg kent Zarah
niemand, want ze woont hier
nog maar een paar dagen.


'Hallo!' zegt Zarah.
'Ik ben Zarah en
ik ben hier nieuw!'


Een jongen remt.
'Ik ben Hubert,' zegt hij.
'En ik woon hier al mijn hele leven'


Een reactie zoals alleen kinderen kunnen geven. Maar Hubert is niet aardig. Hij stuurt Zarah weer naar boven, want hij was er het eerst, 'Basta'.  Hoe komt Zarah nu aan een vriend waarmee ze buiten kan spelen? Mama weet het ook al niet. Maar als Zarah in haar favoriete boek over indianen weet ze het ineens! Ze wil een paard!
Maar mama is er tegen. Een paard past niet in de lift zegt ze. Na een nacht vol paardendromen weet ze de oplossing, een pony past wel in de lift!
Zarah rent gelijk naar de dierenwinkel.


'Ik denk wel dat ik wat voor je heb' zegt de verkoper en even later zien we Zarah in vol galop de winkel uit komen. Ze heeft nu een vriend! Hij heeft best zotte haren voor een pony, denkt Zarah en daarom noemt ze hem Zottel. Kennelijk is Zottel blij met zijn naam want hij kwispelt met zijn staart...
Op het pleintje liggen de kinderen slap van het lachen als Zarah haar pony aan hen voorstelt. En Hubert roept: 'Dat is toch geen pony! Dat beest heeft hondenpoten!' Hondenpoten of niet, Zarah is heel blij met Zottel, maar mama niet echt. Ze heeft geen geld om een hond te kopen. Vanavond zal de hond, eh pony, terug moeten...

Maar dan gebeurt er iets op het pleintje, met Hubert nog wel! En dan is hij heel blij met Zottel, net als alle kinderen. Ze vinden het daarna heel erg jammer dat Zottel weg moet, dat kan toch niet waar zijn?


Al vanaf pagina één ben je verkocht. Je verlangt gelijk naar het volgende deel van deze nieuwe serie. Ik ben in ieder geval alvast gelijk een fan van dit stel!
Het boek zit namelijk vol spitsvondige tekstuele en illustratieve humor, alles klopt, alles vloeit naadloos in elkaar over. Zarah & Zottel veroveren gelijk je hart. De kinderlogica die Zarah en de andere kinderen hebben is geweldig om te lezen. De illustraties zijn aantrekkelijk, gedetailleerd als het nodig is en opener als het om een handeling gaat. Maar het belangrijkste is dat alles zo fantastisch is weergegeven waardoor je Zarahs geweldige fantasie helemaal kunt volgen, tot de prairies van de indianen aan toe. Het lijkt me overigens ook een heerlijk boek om uit voor te lezen.


Mijn advies: Als je een cadeautje voor een kind zoekt, koop dit boek, succes verzekerd!


ISBN 789044836172 | Hardcover | 72 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Vertaald uit het Duits door Clavis met steun van het Goethe-instituut
Afmeting: 21 x 22 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 6 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER