jeugd 4-5 jaar

Prinses Cupcake
Sanne Miltenburg


Prinses Cupcake is gek op snoepen en bakt daarom elke dag lekkere dingen in de grote keuken van het kasteel.


Vandaag komt haar nieuwe juf dus bakt ze een heerlijke aardbeientaart. Maar juf Ultra wil niets weten van taart en slagroom! Veel te ongezond. Ze pakt zelfs de sleutel van de keuken af! Prinses Cupcake mag nooit meer snoepen. Vanaf nu gaan ze sporten... héél veel sporten.
We zien juf Ultra schreeuwen en schetteren, ze houdt scores bij, heeft een fluitje om haar nek en een sporthorloge om haar pols.
Arme prinses Cupcake, we zien haar rennen, klimmen, springen. Juf Ultra houdt alles in de gaten en volgt een strak sportschema.


Maar op een dag ziet Prinses Cupcake de sleutel van de keuken hangen en ze verzint een list... Voordat juf Ultra het in de gaten heeft, weet Cupcake de sleutel te pakken te krijgen en dankzij alle sportlessen kan ze heel snel hopla de keuken in rennen. Natuurlijk gaat de deur gelijk op slot. Dan kan juf Ultra haar niet tegenhouden.
Eindelijk kan ze weer eens lekker bakken, haar favoriete recept, cupcakes met aardbeien. Hmmm wat zal dat lekker smaken na al die tijd. Cupcake proeft het al bijna.


Maar juf Ultra is heel boos, ze zal en moet de keuken in en dat lukt haar! We zien haar woedend de heerlijke cupcake pakken, al roepend 'Dat gaat de vuilnisbak in!' De stoom komt bijna uit juf Ultra's oren. Cupcake probeert haar nog tegen te houden en ze worstelen bijna met elkaar, de juf valt... En dan gebeurt het grote wonder! Vanaf die dag is alles anders!


Een verhaal over snoepen en te fanatiek zijn. Juf Ultra is zelfs zo fanatiek dat ze nergens anders interesse meer in heeft. Haar blik is alleen maar gericht op gezond leven en sporten, sporten en nog eens sporten. Er is geen tijd meer voor plezier of lekker eten. Ze drilt de arme prinses alle kanten op.
Prinses Cupcake wilde alleen maar snoepen en was elke dag in de keuken bezig. Dat was ook niet goed. Alle twee moesten ze de gulden middenweg vinden en dat is helemaal gelukt... Maar hoe dat gebeurt is? Dat kun je in het boek lezen.


Het verhaalt leert kinderen (en hun ouders) dat snoepen niet altijd heel erg is, soms een beetje snoepen kan best maar het moet wel binnen de perken blijven omdat het ongezond is en je er dik van kan worden. De juf staat mogelijk model voor de overbezorgde ouder, die een beetje teveel doorslaat en hun kind supergezond willen hebben en daarom aldoor moet sporten en er geen tijd voor pret maken meer is. Toch is het verhaal gelukkig niet belerend.


Bij de duidelijk afgedrukte tekst zijn de tekeningen, eveneens van Sanne Miltenburg, te zien. Ze zijn heel zacht van kleur, alleen juf Ultra, de koninklijke kat en Prinses Cupcake springen er qua kleur uit. De afbeedingen in zijn geheel hadden van mij iets pittiger gemogen.


Achterin het boek staat nog een lekker recept van een gezonde volkoren muffin met lekkere aardbeien en bananen!
Lief boekje.


ISBN 9789044831436 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 26 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER