jeugd 4-5 jaar

Wie komt er op mijn feestje?
Illustraties: Marc Woldering
Tekst: Ru de Groen


De schrijver Ru de Groen had Marc Woldering nog nooit ontmoet maar bewonderde wel zijn werk.
Het was ook Marc die met het idee voor dit boek kwam en Ru de Groen schreef de tekst erbij. Toch zagen beide mannen elkaar nog steeds niet. Dat gebeurde dankzij Corona pas in augustus 2021, rond de boekuitreiking. In een ode aan de illustrator, zegt Ru de Groen daarover:


Hij maakte de plaatjes, ik de woorden
Maar toen het virus tot ons kwam,
bleef hij veilig in het hoge noorden
En ik, ik bleef in Amsterdam


Maar met o.a. veel mailen en bellen is het evengoed helemaal goed gekomen met dit boek.

Het is een heerlijk, humoristisch verhaaltje geworden, over een eendje dat jarig is en een verkleedfeestje geeft, maar alleen eenden zijn welkom.
Alle andere dieren die zich prachtig verkleed hebben voor het feest van Eend worden afgesnauwd, ze zijn niet welkom. Maar waar zijn de anderen eenden?


Eend heeft natuurlijk een lesje te leren. Omdat Eend zo gefocust is op een verjaardag met alleen maar eenden, wordt alles wat anders is afgewezen, ondanks dat alle dieren zo vreselijk hun best hebben gedaan om Eend een plezier te doen, ze zien er allemaal prachtig uit.
Eend heeft nu vreselijk spijt dat hij zo onaardig was tegen al die lieve dieren, dat was gewoon heel dom.
Maar dan komt vlinder aangevlogen, ze missen nog een krokodil...
(Het bijzondere van dit verhaal is overigens dat nergens wordt gemeld of Eend een meisjes- of jongetjeseend is. Het boek voldoet dus ook in dat opzicht helemaal aan deze tijd. )


En dan die paginagrote afbeeldingen van Marc Woldering... Het is te begrijpen dat Ru de Groen zijn werk bewondert, want ze zijn enorm leuk. Die zebraslakken! Hoe verzin je het! Een vis als olifant mèt slurfje! Pinguïns als koeien! Kinderen zullen dit helemaal prachtig vinden.
Je kunt ook veel ondernemen na dit verhaal te hebben (voor)gelezen. Je kunt bijvoorbeeld zelf tekeningen maken van verklede dieren, of kinderen kunnen zichzelf als dier verkleden. En zo valt er nog veel meer te bedenken.


Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je leert dat je niet per se je zin moet doordrijven, dat is dom, als iets anders gaat dan je in gedachte had, kan dat ook héél leuk zijn, misschien nog wel leuker!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493228023 | Hardcover | 32 pagina's | Samsara | augustus 2021
Afmeting 25 x 25 cm | Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

Dettie, 16 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER